Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

online konzultáció

Online konzultáció háziorvosoknak

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel az MDT és annak Családorvosi Munkacsoportja online diabetológiai konzultáció lehetőségével szeretné segíteni az alapellátásban dolgozó kollégák munkáját.
www.diabet.hu/konzultacio

COVID-19

COVID-19


Szakmai információk a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban egy helyen:

www.diabet.hu/covid19

MDT 2020

Magyar Diabetes Társaság XXVIII. Kongresszusa

ÚJ időpont! 2020. december 3-6., Budapest Kongresszusi Központ

További részletek hamarosan!
www.diabet.hu/mdt2020

Fizesse be tagdíját!

Ellenőrizze tagdíj egyenlegét!

A tagdíjbefizetés honlapunkon keresztül, elektronikus módon történik.

Rendezheti egyenlegét online bankkártyás fizetéssel vagy banki átutalással.

MDT APP

Diabetológus APP

A Magyar Diabetes Társaság hivatalos mobil applikációja "Diabetológus" néven letölthető a vezető okostelefon platformokra!

Töltse le MOST, hogy elsőként értesüljön friss híreinkről!

GDPR

Fontos felhívás felhasználóink számára!

Az EU Egységes Adatvédelmi Szabályozást vezetett be 2018.05.26-tól. Kérjük, a honlapra belépve nyilatkozzon adatai kezeléséről! Amennyiben nem hagyja jóvá adatainak kezelését, a későbbiekben nem kaphat hírlevelet.

Támogatók

Határozat az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója címek feltételeiről

Az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója elfogadja és támogatja az MDT céljait és missziós nyilatkozatát.

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Összes hírkategória
 • H-UNCOVER
  2020.07.29. | MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy György | Hírkategória: Tudományos újdonságok

  Az elmúlt napokban értesülhettünk arról, hogy a COVID-19-járvánnyal összefüggésben a hazánkban végzett reprezentatív szűrővizsgálat (H-UNCOVER) eredményei a szaksajtóban megjelentek. Az alábbiakban az abstractot közöljük, s megadjuk a szabadon letölthető angol nyelvű közlemény bibliográfiai adatait.

  Néhány hónappal a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet kihirdetését követően az európai országok tervezik az újranyitást. A döntést megalapozottabbá teheti, ha rendelkezésre állnak a koronavírus-betegséggel kapcsolatos epidemiológiai adatok. Az ennek érdekében indított hazai vizsgálat során a 14 éven felüli, saját háztartásban élő egyének (n=8.283.810) reprezentatív mintáját (n=17.787) tervezték szűrni. A vizsgálatra a veszélyhelyzet kihirdetése után 50 nappal, egy 16 napos időtartományon belül került sor, ebben az időpontban az ismert COVID-esetek száma hazánkban alacsony volt. Orr- és torokkenetben PCR-technikával az aktív fertőzés jelenlétét, szerológiai vizsgálattal (specifikus IgG-meghatározással) pedig az antitest jelenlétét azonosították. A vizsgálat során a résztvevők kérdőívet töltöttek ki a tünetekről, a társbetegségekről, az esetleges kontaktokról. Összesen 10.474 egyént (a potenciálisan elérhetők 67,7%-a) szűrtek. A PCR vizsgálat során 3 pozitív esetet, szerológiai vizsgálattal pedig 69 szeropozitív esetet találtak. Ezek alapján hazánkban a 14 éven felüli lakosság körében az aktív fertőzés előfordulása 2,9/10.000, az átvészelt fertőzés gyakorisága pedig 68/10.000; azaz a vizsgált lakosság körében az aktív infekciót szenvedettek száma 2421-re, míg az infekciót átvészeltek száma 56.439-re tehető. Ezek a számok a megszorító rendelkezések eredményességét jelzik, s támpontul szolgálhatnak a felszabadító intézkedések megtervezéséhez.  

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

  Béla Merkely, Attila J. Szabó, Annamária Kosztin, Ervin Berényi, Andor Sebestyén, Csaba Lengyel, Gergő Merkely, Júlia Karády, István Várkonyi, Csaba Papp, Attila Miseta, József Betlehem, Katalin Burián, Ildikó Csóka, Barna Vásárhelyi, Endre Ludwig, Gyula Prinz, János Sinkó, Balázs Hankó, Péter Varga, Gábor Áron Fülöp, Kornélia Mag, Zoltán Vokó, for the HUNgarian COronaVirus-19 Epidemiological Research (H-UNCOVER) investigators: Novel coronavirus epidemic in the Hungarian population, a cross-sectional nationwide survey to support the exit policy in Hungary.

  GeroScience 2020 Jul 17: 1–12. doi: 10.1007/s11357-020-00226-9 [előzetes elektronikus közlés] Open Access – szabadon letölthető

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim tudományos pályázata

Pályázni lehet a klinikai diabetológia témaköréből írt, a Diabetologia Hungarica formai kritériumainak megfelelő kézirattal, vagy pedig előadáskivonattal.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.