Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

online konzultáció

Online konzultáció háziorvosoknak

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel az MDT és annak Családorvosi Munkacsoportja online diabetológiai konzultáció lehetőségével szeretné segíteni az alapellátásban dolgozó kollégák munkáját.
www.diabet.hu/konzultacio

COVID-19

COVID-19


Szakmai információk a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban egy helyen:

www.diabet.hu/covid19

MDT 2020

Magyar Diabetes Társaság XXVIII. Kongresszusa

ÚJ időpont! 2020. december 3-6., Budapest Kongresszusi Központ

További részletek hamarosan!
www.diabet.hu/mdt2020

Fizesse be tagdíját!

Ellenőrizze tagdíj egyenlegét!

A tagdíjbefizetés honlapunkon keresztül, elektronikus módon történik.

Rendezheti egyenlegét online bankkártyás fizetéssel vagy banki átutalással.

MDT APP

Diabetológus APP

A Magyar Diabetes Társaság hivatalos mobil applikációja "Diabetológus" néven letölthető a vezető okostelefon platformokra!

Töltse le MOST, hogy elsőként értesüljön friss híreinkről!

GDPR

Fontos felhívás felhasználóink számára!

Az EU Egységes Adatvédelmi Szabályozást vezetett be 2018.05.26-tól. Kérjük, a honlapra belépve nyilatkozzon adatai kezeléséről! Amennyiben nem hagyja jóvá adatainak kezelését, a későbbiekben nem kaphat hírlevelet.

Támogatók

Határozat az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója címek feltételeiről

Az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója elfogadja és támogatja az MDT céljait és missziós nyilatkozatát.

diabet partneri hirek

A(z) MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Új eredményeket hozott az ADVANCE vizsgálat a cukorbetegség szövődményei elleni harcban
  2009.10.28.MDT Web-szerkesztőségHírkategória: Általános
  ADVANCE vizsgálatAz ADVANCE (Action in Diabetes and Vascular Disease: Preterax and Diamicron MR Controlled Evaluation) vizsgálat - mely a 2-es típusú cukorbetegeken eddig végzett legnagyobb szabású vizsgálat – fontos új eredményeket mutatott ki a cukorbetegség szövődményeinek korlátozása érdekében követendő biztonságos és hatékony vércukorszint csökkentő terápiás stratégiával kapcsolatban.1

  Az ADVANCE új adatai, melyek a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) 2009. október 18-22. között Kanadában, Montrealban megrendezett kongresszusán kerültek bejelentésre kimutatták a glicazid MR alapú intenzív vércukorszint csökkentő terápia különböző adottságokkal rendelkező betegek esetében jelentkező kedvező és biztonságos hatását.1

  Az ADVANCE igazolta, hogy a 2-es típusú cukorbetegeken alkalmazott glicazid MR alapú intenzív vércukorszint csökkentő terápia csökkenti a mikrovaszkuláris és makrovaszkuláris események kockázatát, elsősorban a diabétesz nephropatia kockázatának csökkentésén keresztül.2

  "A glicazid MR alapú intenzív vércukorszint csökkentő terápia életkortól, a diabétesz kórtörténettől, nemtől, testtömeg indextől és a vizsgálatba belépéskor mért induló HbA1C értéktől, ill. korábbi vércukorszint kezelési terápiától függetlenül hatékonyan csökkentette a HbA1C értéket," mondta el Sophia Zoungas, a The George Institute for International Health, Australia munkatársa, az ADVANCE klinikai vizsgálója. "A glicazid MR terápiát jól viselték a betegek, kevés volt a hipoglikámia és nem fordult elő testsúlynövekedés."

  Az ADVANCE pozitív tendenciát mutatott a nagy kardiovaszkuláris események csökkenésében azoknál a betegeknél akik intenzív vércukorszint csökkentő terápiát kaptak.2 Ezt a feltételezést erősítette meg 4 vizsgálaton, köztük az ADVANCE és ACCORD vizsgálatokon végzett közelmúltbeli meta analízis, mely 9%-os csökkenést mutatott ki a nagy kardiovaszkuláris eseményekben, kiemelve a miokardiális infarktusok számának 15%-os visszaesését.3

  "Az ADVANCE a klinikai adatok óriási tárháza," összegezte az ADVACNCE vizsgálatvezetője Professor John Chalmers, a The George Institute for International Health, Australia munkatársa. "Ennek okán azt tervezzük, hogy folytatjuk az ADVANCE betegek követését és hisszük, hogy ez az új vizsgálat, az ADVANCE-ON meghatározó szerepet fog betölteni világszerte több tízmillió 2-es típusú cukorbeteg jövőbeli kezelési irányvonalának meghatározásában."

  További új adatok

  Az IDF Kongresszuson, az ADVANCE vizsgálói információkkal szolgáltak azokról a tényezőkről is, melyek előre jelzik ebben a populációban a kardiovaszkuláris kockázatot.

  A beteg életkora a diagnóziskor, diabéteszének időtartama, a beteg neme, pulzusnyomása, kezelt hipertóniája, pitvarfibrillációja, retinopatiája, HbA1C szintje, albumin/kreatinin hányadosa és HDL-koleszterin szintje a vizsgálat indulásakor, mind meghatározó faktor volt a későbbi kardiovaszkuláris kockázat szempontjából. Az ADVANCE kutatói egy új kockázat meghatározó algoritmust alakítottak ki fenti mutatók felhasználásával, ami egy új típusú, a ma diabétesszel kezelt populációk kockázatát jobban becslő "eszköz" kialakításához vezethet, mely felválthatja a korábbi Framingham és UKPDS (United Kingdom Prospective Diabetes Study) kockázat becslő modelleket.

  Források

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim tudományos pályázata

Pályázni lehet a klinikai diabetológia témaköréből írt, a Diabetologia Hungarica formai kritériumainak megfelelő kézirattal, vagy pedig előadáskivonattal.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.