Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

online konzultáció

Online konzultáció háziorvosoknak

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel az MDT és annak Családorvosi Munkacsoportja online diabetológiai konzultáció lehetőségével szeretné segíteni az alapellátásban dolgozó kollégák munkáját.
www.diabet.hu/konzultacio

COVID-19

COVID-19


Szakmai információk a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban egy helyen:

www.diabet.hu/covid19

MDT Regionális 2020

MDT Regionális Kongresszusa

2020. október 15-17.

Az előadásokat ONLINE KÖZVETÍTjük.
Az előadások rögzítésre kerülnek és az esemény befejezte után is elérhetőek lesznek honlapunkon.

MDT 2020

Magyar Diabetes Társaság XXVIII. Kongresszusa

ÚJ időpont! 2020. december 3-6., Budapest Kongresszusi Központ

További részletek hamarosan!
www.diabet.hu/mdt2020

Fizesse be tagdíját!

Ellenőrizze tagdíj egyenlegét!

A tagdíjbefizetés honlapunkon keresztül, elektronikus módon történik.

Rendezheti egyenlegét online bankkártyás fizetéssel vagy banki átutalással.

MDT APP

Diabetológus APP

A Magyar Diabetes Társaság hivatalos mobil applikációja "Diabetológus" néven letölthető a vezető okostelefon platformokra!

Töltse le MOST, hogy elsőként értesüljön friss híreinkről!

GDPR

Fontos felhívás felhasználóink számára!

Az EU Egységes Adatvédelmi Szabályozást vezetett be 2018.05.26-tól. Kérjük, a honlapra belépve nyilatkozzon adatai kezeléséről! Amennyiben nem hagyja jóvá adatainak kezelését, a későbbiekben nem kaphat hírlevelet.

Támogatók

Határozat az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója címek feltételeiről

Az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója elfogadja és támogatja az MDT céljait és missziós nyilatkozatát.

diabet partneri hirek

A(z) MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Év eleji köszöntő 2012 - Boldog Új Évet Kívánunk!
  2012.01.01.MDT, Prof. Dr. Winkler GáborHírkategória: Általános
  Kedves Barátaim!
  Nehéz évet zártunk és az előrejelzések alapján nem ígérkezik könnyűnek a soron következő sem. Sőt!

  A gazdasági válság életünk minden területét beárnyékolta, az egészségügyi kiadásokat is újra meg kellett szorítani. Minden korábbinál nagyobb mértékűvé vált az orvosok elvándorlása, egyre több szakdolgozó is külföldön keres - és talál - munkát. A gyógyszeripart érintő megszorítások nyomán csökkent a szakmai rendezvényekre jutó szponzori támogatások mértéke, jelentősen nehezült a külföldi szakmai rendezvényekre történő eljutás lehetősége. Az alulfizetettség, a társadalmi méretű erkölcsi megbecsülés hiánya, az ellátásra fordítható szűkös keretek, a betegek és hozzátartozóik elvárása, illetve a tényleges lehetőségek közötti egyre nagyobb űr okozta frusztráció munkatársaink nagy részét tette fásulttá, elkeseredetté.

  Amikor e sorokat írom, még nem lehet tudni, valóra váltja-e a rezidensek tábora ultimátumát és a bérrendezésre irányuló kormányzati kezdeményezés elmaradása miatt tömegesen mondják fel állásaikat. Nem ismert, hogy valamilyen mértékű jövedelem kiigazítás érinti-e az ágazat egészét, hogy milyen változásokat hoz a nagy kórházak állami irányítás alá kerülése, hoz-e előrelépést a járóbeteg-ellátás tervezett átalakítása, a fekvőbeteg-ellátás finanszírozásának ellátási szintekhez történő kötése. Nyitott kérdések, amelyek alapvetően meghatározhatják valamennyiünk jövő évi munkáját.

  A hazai diabetológia e sok gond közepette is jól sáfárkodott lehetőségeivel. Megújítottuk és az egészségügyi kormányzathoz is eljuttattuk a Nemzeti Diabetes Programot. Elkészítettük és közreadtuk a felnőttkori cukorbetegség kórismézésére, kezelésére és gondozására vonatkozó új módszertani ajánlásunkat, valamint a metabolikus szindrómával kapcsolatos állásfoglalásunkat. Befejeztük a 77 Elektronika Kft támogatásával 2009-ben indult, majd az Egészségügyi Miniszérium szponrozálásával, az Országos Alapellátási Intézet technikai koordinálásával, a 77 Elektronika Kft és az EGIS logisztikai támogatásával folytatódott kockázat-alapú diabetes szűrést. Eredménye alapján javaslatot tettünk az egészségügyi kormányzatnak a felnőtt lakos-ság kockázat-alapú diabetes szűrésének rendszeressé tételére. Szorosabbra vontuk együttműködésünket a Magyar Hypertonia Társasággal - ennek jegyében önálló szimpóziumot tartottunk a Hypertonia Kongresszuson és kerül sor hasonlóra társaságunk tavaszi kong-resszusán a hypertonológusok részéről -, kezdeményeztük ugyanezt a Magyar Nephrológiai Társasággal és a Háziorvosi Szakmai Kollégiummal is. Elkészült Társaságunk Missziós Nyi-latkozata. Megkezdte munkáját az MDT Családorvosi Szekciója és újjászerveződött Páciens Edukációs Munkacsoportja. Sikeres, nagy látogatottságú konferenciát tartottunk tavasszal Tihanyban (Dunántúli Diabetes Hétvége), ősszel Szolnokon (Kelet-magyarországi Diabetes Hétvége), eredményes szekcióülésekre, konferenciákra került sor (Gyermekdiabetes Szekció, Szakdolgozói szekció, Budapest Diabetes Szimpózium, Szegedi Diabetes Nap). Tihanyban külön szakdolgozói, illetve háziorvosi diabetológiai továbbképzést tartottunk, folytatódott a dietetikusok diabetológiai továbbképzése. Új diabetológiai tárgyú szakkönyvek jelentek meg (Metabolikus szindróma, Neuropathiák). Számos előadással és poszterrel képviseltettük ma-gunkat nagy nemzetközi rendezvényeken (EASD, ADA, IDF), érdeklődés kísérte az EASD és az IDF „Társaságok képviselete” (Association village) részében történő bemutatkozásunkat. Sikeresek és nagy részvétellel kísértek voltak országszerte a diabetes napi rendezvények is.

  A diabetológia szakmai elismertségét jelzi, hogy vezetőségünk két tagja, Jermendy György professzor a megújult szakmai kollégiumi rendszer Belgyógyászati Tagozata, Wittmann István professzor a Nephrológiai Tagozata elnöki feladataira kapott megbízást, vezetőségünk három tagja a Belgyógyászati, egy képviselője pedig a Gyermekgyógyászati Szakmai Tanácsban kapott feladatot. Tagtársaink munkáját az év során több kitüntetéssel ismerték el.

  Sok tennivalót ígér a 2012-es év is. Áprilisban tartjuk XXI. kongresszusunkat, s már most látszik, hogy a korábbi hasonló rendezvényekéhez képest alighanem szerényebb részvétellel és társ szimpózium körrel kell számolnunk. Közgyűlésünk új vezetőséget választ majd. 5. évébe lép a hazai Changing Diabetes program, számot kell vetnünk eddigi erőfeszítéseink eredményeivel. Lépéseket kell tennünk a Nemzeti Diabetes Program, vagy annak legalább egy része kormányprogramba történő emelésére. Meg kell őriznünk a diabetológia elért eredményeit (diabetológus orvos minősítés, diabetológiai szakápoló képzés, akkreditált szakellátóhelyek nyilvántartása, akkreditációjuk koordinálása), folytatnunk kell - új szponzor, vagy szponzorok felkeresésével - az alapfokú és továbbképző diabetológiai oktatást. Reményeink szerint folytatódni fognak évek óta sikeres rendezvényeinki (Budapest Diabetes Szimpózium, Szegedi Diabnetes Nap, Hámori Artur Tudományos Napok) és újabb diabetológiai tárgyú könyvek is megjelenhetnek majd.

  2012-ben 20. évfolyamához érkezik társaságunk szakmai folyóirata, a Diabetologia Hungarica. Az évfordulót új köntössel és arculattal, lapunk elért színvonalát és hagyományait folytatva szeretnénk ünnepelni.

  Kedves barátaim! Megköszönöm valamennyi tagtársunk egész évi munkáját, fáradozását, hiszen az eredmények együttgondolkodásunk, közös munkálkodásunk gyümölcsei. Kívánok az új évhez erőt, egészséget, a nehézségeken is felülemelkedő kitartást és hitet, mert csak az összefogás és lankadatlan munka segíthet át a gondokon!

  Prof. Dr. Winkler Gábor
  A Magyar Diabetes Társaság elnöke

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim tudományos pályázata

Pályázni lehet a klinikai diabetológia témaköréből írt, a Diabetologia Hungarica formai kritériumainak megfelelő kézirattal, vagy pedig előadáskivonattal.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.