Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

online konzultáció

Online konzultáció háziorvosoknak

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel az MDT és annak Családorvosi Munkacsoportja online diabetológiai konzultáció lehetőségével szeretné segíteni az alapellátásban dolgozó kollégák munkáját.
www.diabet.hu/konzultacio

COVID-19

COVID-19


Szakmai információk a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban egy helyen:

www.diabet.hu/covid19

MDT Regionális 2020

MDT Regionális Kongresszusa

2020. október 15-17.

Az előadásokat ONLINE KÖZVETÍTjük.
Az előadások rögzítésre kerülnek és az esemény befejezte után is elérhetőek lesznek honlapunkon.

MDT 2020

Magyar Diabetes Társaság XXVIII. Kongresszusa

ÚJ időpont! 2020. december 3-6., Budapest Kongresszusi Központ

További részletek hamarosan!
www.diabet.hu/mdt2020

Fizesse be tagdíját!

Ellenőrizze tagdíj egyenlegét!

A tagdíjbefizetés honlapunkon keresztül, elektronikus módon történik.

Rendezheti egyenlegét online bankkártyás fizetéssel vagy banki átutalással.

MDT APP

Diabetológus APP

A Magyar Diabetes Társaság hivatalos mobil applikációja "Diabetológus" néven letölthető a vezető okostelefon platformokra!

Töltse le MOST, hogy elsőként értesüljön friss híreinkről!

GDPR

Fontos felhívás felhasználóink számára!

Az EU Egységes Adatvédelmi Szabályozást vezetett be 2018.05.26-tól. Kérjük, a honlapra belépve nyilatkozzon adatai kezeléséről! Amennyiben nem hagyja jóvá adatainak kezelését, a későbbiekben nem kaphat hírlevelet.

Támogatók

Határozat az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója címek feltételeiről

Az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója elfogadja és támogatja az MDT céljait és missziós nyilatkozatát.

diabet partneri hirek

A(z) MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Összefogással a cukorbetegekért!
  2013.06.30.MDT Web-szerkesztőségHírkategória: Általános
  „Diabétesz Kontroll Program” - Új kezdeményezés a 2-es típusú cukorbetegek anyagcserehelyzetének és életminőségének javítására

  A 2-es típusú cukorbetegség terjedése megállíthatatlannak látszik. Talán mégsem? A megoldás a prevencióban mutatkozik…A Diabétesz Kontrol Program megálmodói hisznek abban, hogy a kezelés eredményességéhez nem elég újabb és újabb gyógyszerek bevezetése; a beteg együttműködésének megnyerése, az önmenedzselés képessége a siker záloga.

  A Diabétesz Kontroll Program célja, hogy a 2-es típusú cukorbetegek és hozzátartozóik figyelmét egyedülálló módon felhívja a diabétesz legfontosabb problémáira, választ adjon a hétköznapok gyakorlati kérdéseire és hasznos tanácsokat nyújtson a betegség kezelésére. Ezen kívül hasznos lehet az egészséges életmódra törekvő érdeklődőknek is.

  A cukorbetegség felismerésekor a háziorvos komplex oktatásban részesíti páciensét, és átadja a Diabétesz Kontroll Program kezdőcsomagját, amelyben a helyes diéta összeállításával, a testmozgás szerepével, a vércukormérés elsajátításával és a lábápolás jelentőségével kapcsolatos információs segédanyagokat találja. A kezelés célértékeit az orvos és a beteg egyénre szabottan, együtt határozza meg. A testsúlyra, a cukorháztartás paramétereire, a lipidstátuszra, a vérnyomásra vonatkozó célértékeket a tájékoztató füzetekben található táblázatokban rögzítik, hogy a következő viziteken együtt tudják értékelni az elért eredményeket.

  A Diabétesz Kontroll Program célja, hogy a beteg a diagnózis pillanatától érezze: komplex kezelésről van szó, amelyben nem passzív elszenvedőként, hanem aktív résztvevőként kell közreműködnie. Ez utóbbihoz nyújt segítséget a Roche által kidolgozott 360° View Átfogó Vércukorszint-értékelő Rendszer, amely során negyedévente egy összetett vércukorprofilt kap a beteg azáltal, hogy három napon keresztül minden főétkezés előtt és másfél-két órával utána, valamint lefekvés előtt megméri vércukorszintjét, és ezt egy speciális, erre kifejlesztett adatlapba feljegyzi. A rendszer segítségével jobban megértheti az összefüggéseket a táplálkozás, a testmozgás és a vércukorszint alakulásai között, így tisztább képet kap saját anyagcsere-állapotáról.

  A Diabétesz Kontrol Program egyaránt segítséget jelenthet a frissen felfedezett cukorbetegnek, a régóta kezelt cukorbetegnek, társaiknak, rokonaiknak. Ugyanakkor a háziorvosok munkáját is segíti, egyrészt a hozzájuk eljuttatott betegtájékoztatókat tartalmazó induló egységcsomaggal, másrészt szakmai anyagokkal, ajánlásokkal, melyek segítségével az alapellátásban dolgozó orvosok a lehető legjobb kezelési módot tudják betegeiknek választani.

  A papíralapú tájékoztatókon kívül online is próbáljuk informálni a betegeket. A www.dkponline.hu új portálon megtalálható a Diabétesz Kontroll Program internetes felülete, amely elérhető nemcsak cukorbetegek, hanem minden érdeklődő számára. Az itt található 360° View online vércukornapló egyik nagy előnye, hogy a betegnek arra is lehetősége van, hogy kitöltés után elektronikusan elküldje azt kezelőorvosának, vagy kinyomtatva vigye magával a következő orvosi vizitre.

  A Diabétesz Kontroll Program a Roche Magyarország Kft., a Merck Kft., a Richter Gedeon gyógyszergyár, valamint az OTP Egészségpénztár közös összefogásaként jött létre, ezáltal nyújtva segítséget a cukorbetegség menedzseléséhez.

  Eddig 10 000 kezdő csomagot sikerült kiosztani, 700 háziorvos és 150 egyéb szakorvos, zömében diabetológus csatlakozott a programhoz, ez ideig 22 000 látogatója volt a weboldalnak, 3000 regisztrált látogató kap rendszeresen hírlevelet.

  A Diabétesz Kontrol Program nagysikerű Egészség és Sportnapja zajlott a Margitszigeten, június 2-án. A viharos időjárás fenyegetettségének ellenére több ezren látogattak ki az eseményre, ahol Dr. Hidvégi Tibor az MDT főtitkára nyitotta meg a rendezvényt, majd riportot hallhattunk a cukorbetegségről és a magyarországi helyzetképről. Ezt követően a rendezvény házigazdája, Győrfi Pál beszélgetett Dr. Oláh Ilonával a Diabétesz Kontrol Programról. Majd zenés torna következett. Páratlan látvány volt, ahogyan Norbi és Réka vezetésével sok száz résztvevő közel egy órán át tornázott. Később Győrfi Pál tartott nagy érdeklődés mellett elsősegélynyújtó előadást a cukorbetegséggel kapcsolatos „vészhelyzetek” hárításáról. Végül zenés-táncos bemutatók következtek.

  Az MDT sátorban az érdeklődők számára előadások hangzottak el, az édesítőszerekről, a vércukormérésről, a férfi problémákról, a diabéteszes lábról valamint a Diabétesz Kontrol Programról (Dr. Hidvégi Tibor, Dr. Oláh Ilona, Dr. Havasi Anett, Dr. Rozsos István). A rendezvény szakmai támogatója a Magyar Diabetes Társaság volt. E közben sportprogramok zajlottak. Ezen kívül a standoknál vércukormérés, dietetikai tanácsadás zajlott, de meg lehetett ismerkedni a cukorbetegek számára íródott folyóiratokkal is. A cukorbetegek számára hasznos eszközöket, vérnyomásmérőket, lépésszámolókat, testzsír mérőket is lehetett vásárolni.

  A rendezvényen mintegy 2500 fő vett részt. Úgy érezzük, a sikeres és hasznos program hozzájárult a cukorbetegséggel és az egészséges életmóddal kapcsolatos ismeretek bővítéséhez. A szervezők szeretnék a jövőben minél szélesebb körben ismertetni a programot, segítve az alapellátásban dolgozó kollégák és betegek eredményes együttműködését.

  A rendezvényről készült videót itt tekintheti meg >>

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim tudományos pályázata

Pályázni lehet a klinikai diabetológia témaköréből írt, a Diabetologia Hungarica formai kritériumainak megfelelő kézirattal, vagy pedig előadáskivonattal.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.