Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

online konzultáció

Online konzultáció háziorvosoknak

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel az MDT és annak Családorvosi Munkacsoportja online diabetológiai konzultáció lehetőségével szeretné segíteni az alapellátásban dolgozó kollégák munkáját.
www.diabet.hu/konzultacio

COVID-19

COVID-19


Szakmai információk a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban egy helyen:

www.diabet.hu/covid19

MDT 2020

Magyar Diabetes Társaság XXVIII. Kongresszusa

ÚJ időpont! 2020. december 3-6., Budapest Kongresszusi Központ

További részletek hamarosan!
www.diabet.hu/mdt2020

Fizesse be tagdíját!

Ellenőrizze tagdíj egyenlegét!

A tagdíjbefizetés honlapunkon keresztül, elektronikus módon történik.

Rendezheti egyenlegét online bankkártyás fizetéssel vagy banki átutalással.

MDT APP

Diabetológus APP

A Magyar Diabetes Társaság hivatalos mobil applikációja "Diabetológus" néven letölthető a vezető okostelefon platformokra!

Töltse le MOST, hogy elsőként értesüljön friss híreinkről!

GDPR

Fontos felhívás felhasználóink számára!

Az EU Egységes Adatvédelmi Szabályozást vezetett be 2018.05.26-tól. Kérjük, a honlapra belépve nyilatkozzon adatai kezeléséről! Amennyiben nem hagyja jóvá adatainak kezelését, a későbbiekben nem kaphat hírlevelet.

Támogatók

Határozat az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója címek feltételeiről

Az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója elfogadja és támogatja az MDT céljait és missziós nyilatkozatát.

diabet partneri hirek

A(z) MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • JAVULNAK A CUKORBETEGEK ESÉLYEI - A Magyar Diabetes Társaság sajtótájékoztatója a Magyar Tudomány Akadémián (2016. május 11.)
  2016.05.17.MDT Web-szerkesztőség, Prof. Dr. Jermendy GyörgyHírkategória: Általános
  Az MDT elnöke (Dr. Kempler Péter), leendő elnöke (Dr. Wittmann István) és Dr. Jermendy György (a vezetőség tagja) a hazai sajtó képviselői előtt ismertették a lezárult DIABETES EPI tanulmány célját és legfontosabb eredményeit.
  A nagyszabású retrospektív vizsgálat célja az volt, hogy az OEP adatbázisát közel másfél évtizedre (2001-2014) visszatekintően, diabetológiai aspektusból elemezve új adatok álljanak rendelkezésre a cukorbetegséggel kapcsolatos morbiditási és mortalitási mutatók hazai alakulásáról. A szerzők adatokat gyűjtöttek az ellátás költségvonzatáról, a kórházi kezelés jellemzőiről, ill. a terápiás szokások alakulásáról is. 

  A vizsgálat jellegzetessége, hogy csak antidiabetikumot társadalombiztosítási támogatással gyógyszertárban kiváltó cukorbetegekről szolgáltatott adatokat, így az eredmények semmiképpen nem tekinthetők teljes körűnek vagy reprezentatívnak. Nem kerülhettek a látótérbe azok a cukorbetegek, akik csak életmód-terápiát folytattak, ill. semmilyen információt nem lehetett nyerni a prediabetes állapotában lévőkről sem. A tendenciák okára vonatkozóan az adatbázis-elemzés nem szolgáltathatott adatokat. A felmérés döntően a 2-es típusú diabetes jellemzőire fokuszált.

  Az incidencia csökkenése majd stagnálása mellett a prevalencia folyamatos növekedését lehetett megfigyelni. Számottevően csökkent másfél évtized alatt az évenkénti infarktus, stroke és végtag-amputáció gyakorisága, csökkent a mortalitás. A diabetesre fordított egészségügyi kiadás költségei Euroban és egy betegre vonatkozóan nem nőttek. Csökkent a kórházi észlelések száma és a kórházi tartózkodás tartama.

  A vizsgálat célját és módszertanát leíró közlemény (Jermendy Gy, Kempler P, Abonyi-Tóth Zs, Rokszin Gy, Wittmann I: A cukorbeteg-ellátás mutatóinak alakulása Magyarországon 2001-2014 között: az Országos Egészségügyi Pénztár adatbázis-elemzésének célja és módszertana) az Orvosi Hetilap hasábjain jelenik meg (várhatóan júliusban). A legfontosabb eredményeket a szerzők még ebben az évben, több közleményben publikálják.

  A sajtótájékoztatóra összeállított sajtóhír letölthető a kapcsolódó dokumentumok alól.

  Dr. Jermendy György az MDT web-szerkesztősége nevében  

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim tudományos pályázata

Pályázni lehet a klinikai diabetológia témaköréből írt, a Diabetologia Hungarica formai kritériumainak megfelelő kézirattal, vagy pedig előadáskivonattal.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.