Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

online konzultáció

Online konzultáció háziorvosoknak

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel az MDT és annak Családorvosi Munkacsoportja online diabetológiai konzultáció lehetőségével szeretné segíteni az alapellátásban dolgozó kollégák munkáját.
www.diabet.hu/konzultacio

COVID-19

COVID-19


Szakmai információk a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban egy helyen:

www.diabet.hu/covid19

MDT 2020

Magyar Diabetes Társaság XXVIII. Kongresszusa

ÚJ időpont! 2020. december 3-6., Budapest Kongresszusi Központ

További részletek hamarosan!
www.diabet.hu/mdt2020

Fizesse be tagdíját!

Ellenőrizze tagdíj egyenlegét!

A tagdíjbefizetés honlapunkon keresztül, elektronikus módon történik.

Rendezheti egyenlegét online bankkártyás fizetéssel vagy banki átutalással.

MDT APP

Diabetológus APP

A Magyar Diabetes Társaság hivatalos mobil applikációja "Diabetológus" néven letölthető a vezető okostelefon platformokra!

Töltse le MOST, hogy elsőként értesüljön friss híreinkről!

GDPR

Fontos felhívás felhasználóink számára!

Az EU Egységes Adatvédelmi Szabályozást vezetett be 2018.05.26-tól. Kérjük, a honlapra belépve nyilatkozzon adatai kezeléséről! Amennyiben nem hagyja jóvá adatainak kezelését, a későbbiekben nem kaphat hírlevelet.

Támogatók

Határozat az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója címek feltételeiről

Az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója elfogadja és támogatja az MDT céljait és missziós nyilatkozatát.

diabet partneri hirek

A(z) MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Kockázat alapú cukorbeteg szűrés indul Magyarországon
  2008.02.28.MDTHírkategória: Általános
  A cukorbetegség világszerte népbetegségnek tekinthető, ennek a ténynek a jelentőségét kiemelve indítja szűrőprogramját a finnországi FINDRISK kérdőív felhasználásával a Magyar Diabetes Társaság.

  A vizsgálatot az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) Tudományos és Kutatásetikai Bizottsága (TUKEB) jóváhagyta, az Egészségügyi Minisztérium támogatja. Egy időben két korcsoportra kiterjedő vizsgálat indul, a felnőtt korú 20-69 éves lakosságra, illetve a gyermek- és serdülőkorú 14-18 éves korosztályra.

  A Társaság 2008. február 27-ei sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet a betegség előfordulási gyakoriságára. Megdöbbentő adatok jellemzőek napjainkban: az Egyesült Királyságban minden 10. percben, Nyugat-Európa országaiban minden 40. másodpercben, az Egyesült Államokban, pedig minden 20. másodpercben számolhatunk egy-egy új eset előfordulásával. Előfordulási gyakorisága mellett a kórkép életkilátásokat korlátozó hatása is nagy jelentőségű. A gyakoribb, 2-es típusú kórformában szenvedők mintegy háromnegyede kardio-vaszkularis betegségben hal meg. A két fő típus, a 2-es, illetve 1-es betegségforma egymáshoz viszonyított gyakorisága megközelítőleg 10:1, vagyis a 2.es típusú a gyakrabban előforduló betegség. A szövődmények hatékony megelőzése csak a kórkép időben történő felismerésével lehetséges, amit nehezít, hogy a megbetegedés elsősorban a 2-es típusú formában hosszú időn keresztül ismeretlen marad. Felfedezésekor már előrehaladott szövődmények állnak fenn.

  A cukorbetegség hazai előfordulásáról pontos adatok nem állnak rendelkezésre. A lakosság egészének szervezett, folyamatos szűrése nem lehetséges, ennek költségeit a nálunk jóval tehetősebb államok sem vállalják sehol a világon. Megoldást jelenthet azonban a kockázat alapú szűrés, amelyet a diabetes szempontjából fokozottan veszélyeztetettek körében kell végezni.

  A szűrőprogramban több kockázat felmérő rendszer illetve kérdőív ismert. Közülük bevált és nemzetközileg is elfogadott az először Finnországban alkalmazott FINDRISK kérdőív, ami, éppen nemzetközi elfogadásának köszönhetően, szabadon használható hasonló, kockázat alapú szűrővizsgálatokra. A kockázat meghatározása a kérdésekre adott válaszokhoz tartozó pontszám összesítése, ún. score rendszer alapján történik. Az átlagosnál nagyobb kockázattal rendelkezők esetében - ez a jelen kérdőívben 11 pont fölötti score-t jelent- laboratóriumi vizsgálattal lehet az anyagcsere állapotát megítélni. Ennek módszertana ugyancsak kidolgozott, s nemzetközileg elfogadott diagnosztikus algoritmust követ. A Magyar Diabetes Társaság e szűrés alapelveit felhasználva, az alapellátásban dolgozók bevonásával szervezi a szűrőprogramot. A kiszűrtek további kezelése, gondozása is az alapellátásban folytatódik majd, ha szükséges, a területileg illetékes cukorbeteg szakellátóhelyek konzultatív bevonásával.

  A teljes sajtóközlemény megtekinthető a Kapcsolódó dokumentumban.

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim tudományos pályázata

Pályázni lehet a klinikai diabetológia témaköréből írt, a Diabetologia Hungarica formai kritériumainak megfelelő kézirattal, vagy pedig előadáskivonattal.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.