Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

online konzultáció

Online konzultáció háziorvosoknak

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel az MDT és annak Családorvosi Munkacsoportja online diabetológiai konzultáció lehetőségével szeretné segíteni az alapellátásban dolgozó kollégák munkáját.
www.diabet.hu/konzultacio

COVID-19

COVID-19


Szakmai információk a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban egy helyen:

www.diabet.hu/covid19

MDT 2020

Magyar Diabetes Társaság XXVIII. Kongresszusa

ÚJ időpont! 2020. december 3-6., Budapest Kongresszusi Központ

További részletek hamarosan!
www.diabet.hu/mdt2020

Fizesse be tagdíját!

Ellenőrizze tagdíj egyenlegét!

A tagdíjbefizetés honlapunkon keresztül, elektronikus módon történik.

Rendezheti egyenlegét online bankkártyás fizetéssel vagy banki átutalással.

MDT APP

Diabetológus APP

A Magyar Diabetes Társaság hivatalos mobil applikációja "Diabetológus" néven letölthető a vezető okostelefon platformokra!

Töltse le MOST, hogy elsőként értesüljön friss híreinkről!

GDPR

Fontos felhívás felhasználóink számára!

Az EU Egységes Adatvédelmi Szabályozást vezetett be 2018.05.26-tól. Kérjük, a honlapra belépve nyilatkozzon adatai kezeléséről! Amennyiben nem hagyja jóvá adatainak kezelését, a későbbiekben nem kaphat hírlevelet.

Támogatók

Határozat az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója címek feltételeiről

Az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója elfogadja és támogatja az MDT céljait és missziós nyilatkozatát.

diabet partneri hirek

A(z) MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Beszámoló az MDT Gyermekdiabetes Szekció Tudományos Üléséről
  2017.10.16.MDTGyermekdiabetes SzekcióHírkategória: Gyermekdiabetes

  A DIABETESES GYERMEK ÁTADÁSA A GYERMEKELLÁTÁSBÓL A FELNŐTT ELLÁTÁSBA

  MDT Regionális Kongresszus, X. Jubileumi Kelet-magyarországi Diabetes Hétvége, 2017. október 6.,Miskolc Tapolca

  A Magyar Diabetes Társaság Gyermekdiabetes Szekciója 2017. október 6-án tartotta meg tudományos ülését az MDT regionális kongresszusa keretében, Miskolc Tapolcán. A Gyermekdiabetes Szekció ülésén a diabeteses gyermek felnőtt gondozásba történő átadása volt a fő témakör, mely nagy érdeklődésre tartott számot mind a gyermekgyógyászok, mind a belgyógyászok és háziorvos kollégák részéről. A nemzetközi ajánlásokat Prof. Dr. Barkai László egyetemi tanár tekintette át, melyet követően a gyermekgyógyász diabetológus álláspontját dr. Kántor Irén főorvos asszony fogalmazta meg, majd dr. Katona Éva Melitta egyetemi docens tartott előadást a belgyógyász diabetológus szerepköréről.

  Az 1-es típusú diabetes prevalenciája gyermek és fiatalkorban az elmúlt 25 évben megduplázódott és az előrejelzések szerint a soron következő 15-20 évben ismét meg fog duplázódni. Napjainkban a gyermekkori elhízás elterjedése eredményeként a tizenéves korosztályban emelkedő gyakorisággal diagnosztizálható a 2-es típusú diabetes is. Bár az 1-es típusú diabetes incidenciája a pubertásban észlelhető csúcsponthoz viszonyítva a késői adelescens korban már csökkenő tendenciát mutat, azonban a 2-es típusú diabetes incidenciája éppen ekkor kezd egyre gyorsabb ütemben emelkedni. Összességében elmondható, hogy a cukorbetegek száma a fiatal korosztályban is folyamatosan emelkedik.

  A serdülőkor és a fiatal-felnőttkor a gyermek- és a felnőttkor közé eső periódusokként kerülnek meghatározásra. Napjainkban azonban a társadalmi-kulturális trendek azt mutatják, hogy a fiatalok az un. felnőtt szerepeket egyre később veszik át, a fiatal felnőtt kor nem azonnal követi a serdülőkort. Az elmúlt időszakban bevezetésre került a fejlődő felnőttkor („emerging adulthood”) fogalma mely a serdülőkor és a fiatal felnőttkor között elhelyezkedő életszakaszként került meghatározásra. A gyermekkortól a teljes felnőttkorig történő változások során a krónikus betegséggel élő egyén a család által menedzselt gondozásból a megosztott, majd az un. önmenedzselt gondozásba kerül át. A gyermek, serdülő és fejlődő felnőtt cukorbeteg gondozása számos okból eltér egymástól, hiszen az ellátás körülményei, az élettani okokból bekövetkező anyagcserehelyzet változások, az akut és krónikus szövődmények kockázata stb. eltérnek az egyes periódusokban.

  A serdülő gondozása során kiemelt figyelmet kell fordítani számos tényezőre. Az edukáció és a jó kapcsolatok kialakítása a beteg, a család és a kezelő team között alapvető fontosságú. Támogatni kell a szülőket a szerepek változása kapcsán, elérhető célokat kell kitűzni a kezelés során a jó anyagcsere helyzet elérése érdekében, időben el kell kezdeni a szövődmények szűrését, sajátos pszichológiai attitűd kialakítására kell törekedni, körültekintéssel kell lenni a mentális és pszichés zavarok felismerésére, melyek legfontosabb elemei a gondozásnak.

  A felnőtt gondozásba való átadásnak tervszerű és céltudatos folyamatnak kell lennie, melyre a beteget időben és megfelelően fel kell készíteni. Az átadás időpontja függ a beteg érettségi szintjétől, a rendelkezésre álló szolgáltatásoktól és szabályozásoktól. A fejlődéspszichológiai tanulmányok szerint az átadásnak a serdülőkort követően a fejlődő felnőttkorban kell megtörténnie. Az irodalom szerint az átadás egyik komoly kockázata a beteg gondozásból való kiesése, mely fokozza a szövődmények kialakulásának esélyét és akár mortalitási tényező is lehet.

  Jelenleg nincsenek kontrollált vizsgálati eredmények, melyek a legjobb átadási módszert meghatároznák. A legfontosabb szempont azonban a gyermek és a felnőtt gondozó, valamint az alapellátás közötti folyamatos együttműködés és jó szakmai kapcsolat melynek segítségével a fokozatos felkészítés és a betegátadás megvalósulhat.

  Az előadásokat követően élénk diszkusszió alakult ki erről a forrongó, minden diabetológust érdeklő témakörről, az átadási periódus problémáiról. Ennek a kritikus időszaknak a megítélése a gyermekdiabetológusok és a felnőtt-diabetológusok szempontjai szerint eltérő, azonban az előadók kiemelték a gondozók együttműködésének szükségességét annak érdekében, hogy a gondozási folyamat ebben az életkorban ne sérüljön.

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim tudományos pályázata

Pályázni lehet a klinikai diabetológia témaköréből írt, a Diabetologia Hungarica formai kritériumainak megfelelő kézirattal, vagy pedig előadáskivonattal.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.