Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

online konzultáció

Online konzultáció háziorvosoknak

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel az MDT és annak Családorvosi Munkacsoportja online diabetológiai konzultáció lehetőségével szeretné segíteni az alapellátásban dolgozó kollégák munkáját.
www.diabet.hu/konzultacio

COVID-19

COVID-19


Szakmai információk a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban egy helyen:

www.diabet.hu/covid19

MDT 2020

Magyar Diabetes Társaság XXVIII. Kongresszusa

ÚJ időpont! 2020. december 3-6., Budapest Kongresszusi Központ

További részletek hamarosan!
www.diabet.hu/mdt2020

Fizesse be tagdíját!

Ellenőrizze tagdíj egyenlegét!

A tagdíjbefizetés honlapunkon keresztül, elektronikus módon történik.

Rendezheti egyenlegét online bankkártyás fizetéssel vagy banki átutalással.

MDT APP

Diabetológus APP

A Magyar Diabetes Társaság hivatalos mobil applikációja "Diabetológus" néven letölthető a vezető okostelefon platformokra!

Töltse le MOST, hogy elsőként értesüljön friss híreinkről!

GDPR

Fontos felhívás felhasználóink számára!

Az EU Egységes Adatvédelmi Szabályozást vezetett be 2018.05.26-tól. Kérjük, a honlapra belépve nyilatkozzon adatai kezeléséről! Amennyiben nem hagyja jóvá adatainak kezelését, a későbbiekben nem kaphat hírlevelet.

Támogatók

Határozat az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója címek feltételeiről

Az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója elfogadja és támogatja az MDT céljait és missziós nyilatkozatát.

diabet partneri hirek

A(z) MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • EMPA-REG OUTCOME – alsó végtagi amputációk alakulása
  2017.12.03.MDT Web-szerkesztőség, Prof. Dr. Jermendy GyörgyHírkategória: Tudományos újdonságok

  Az empagliflozinnal végzett EMPA-REG OTUCOME vizsgálat alaperedményeit 2015-ben ismerhettük meg. A hatóság előírása nyomán végzett kardiovaszkuláris biztonságossági vizsgálat eredményei meglepték a szakmai közvéleményt: a medián 3,1 évig folytatott, a véletlen besorolás elvét követő, placebo-kontrollos vizsgálat nemcsak az empagliflozin kardiovaszkuláris biztonságosságát igazolta, hanem számos klinikai végpontban jelentős előnyt dokumentált. A canagliflozin szintén az SGLT-2-gátlók csoportjába tartozik, a kardiovaszkuláris biztonságosságot (versus placebo) a CANVAS Program keretén belül értékelték. A vizsgálat igazolta a canagliflozin biztonságosságát és több végpontban szintén kardiovaszkuláris előnyt figyeltek meg. A CANVAS Program eredményeit beárnyékolta az, hogy a vizsgálatban – nem várt mellékhatásként – az alsó végtagi (zömében minor) amputációk kockázatfokozódását regisztrálták. Ezt követően fokozott figyelem fordult az SGLT-2-gátlókra, hogy az érdekes és klinikai szempontból jelentős mellékhatás kialakulására lehet-e számítani a többi, már forgalomban lévő SGLT-2-gátló (empagliflozin, dapagliflozin) alkalmazása esetén. A Diabetes Care hasábjain 2017. nov. 13-án előzetes elektronikus közlésként megjelent az EMPA-REG OUTCOME vizsgálatnak utólagos analízise, amely felmérte, hogy az adott tanulmányban empagliflozin mellett hogyan alakult az alsó végtagi amputációk előfordulása.

  Az utólagos elemzés során a súlyos mellékhatásként bejelentett kórházi beutalásokat tekintették át, kiegészítő információkat kérve a betegek állapotáról, s ez alapján értékelték az alsó végtagi amputációkat. Nem feledve, hogy ennek a módszernek korlátai vannak, a post hoc analízis megállapítása fontos a klinikai gyakorlat számára: az EMPA-REG OUTCOME vizsgálatban empagliflozin (versus placebo) mellett az alsó végtagi amputáció kockázata nem növekedett (esélyhányados 1,00; 95% CI 0,70-1,44; p=0,9924). 

  A közlemény pdf-változata a kapcsolódó dokumentumok alatt érhető el, edukációs célra szabadon felhasználható, a forrás feltüntetése mellett.

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György    

   

  Inzucchi SE, Iliev H, Pfarr E, Zinman B: Empagliflozin and assessment of lower-limb amputations in the EMPA-REG OUTCOME Trial. Diabetes Care, 2017 Nov 13. pii: dc171551. doi: 10.2337/dc17-1551. [előzetes elektronikus közlés]

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim tudományos pályázata

Pályázni lehet a klinikai diabetológia témaköréből írt, a Diabetologia Hungarica formai kritériumainak megfelelő kézirattal, vagy pedig előadáskivonattal.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.