Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

online konzultáció

Online konzultáció háziorvosoknak

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel az MDT és annak Családorvosi Munkacsoportja online diabetológiai konzultáció lehetőségével szeretné segíteni az alapellátásban dolgozó kollégák munkáját.
www.diabet.hu/konzultacio

COVID-19

COVID-19


Szakmai információk a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban egy helyen:

www.diabet.hu/covid19

MDT 2020

Magyar Diabetes Társaság XXVIII. Kongresszusa

ÚJ időpont! 2020. december 3-6., Budapest Kongresszusi Központ

További részletek hamarosan!
www.diabet.hu/mdt2020

Fizesse be tagdíját!

Ellenőrizze tagdíj egyenlegét!

A tagdíjbefizetés honlapunkon keresztül, elektronikus módon történik.

Rendezheti egyenlegét online bankkártyás fizetéssel vagy banki átutalással.

MDT APP

Diabetológus APP

A Magyar Diabetes Társaság hivatalos mobil applikációja "Diabetológus" néven letölthető a vezető okostelefon platformokra!

Töltse le MOST, hogy elsőként értesüljön friss híreinkről!

GDPR

Fontos felhívás felhasználóink számára!

Az EU Egységes Adatvédelmi Szabályozást vezetett be 2018.05.26-tól. Kérjük, a honlapra belépve nyilatkozzon adatai kezeléséről! Amennyiben nem hagyja jóvá adatainak kezelését, a későbbiekben nem kaphat hírlevelet.

Támogatók

Határozat az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója címek feltételeiről

Az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója elfogadja és támogatja az MDT céljait és missziós nyilatkozatát.

diabet partneri hirek

A(z) MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Szekciók röviden: Epidemiológia, prevenció
  2018.04.21.MDT HírmondóHírkategória: Tudósítás rendezvényekről

  A szekció első előadásában Barna István doktor és munkatársai egy széles körű szűrőprogram eredményeit mutatják be, amelynek során egy kamionnal járták az országot. Bár egy ilyen szűrés soha nem lesz alkalmas reprezentatív adatok gyűjtésére, az elért több mint másfél millió ember igen jelentős eredmény. A vizsgálat validitását megerősíti, hogy a rizikófaktorok előfordulását jellemző számok jól egybecsengenek a Global Burden of Disease által is leírtakkal: a három leggyakoribb metabolikus eltérés a hypertonia (22–24 százalék), a dohányzás (24 százalék) és a túlsúly (46–60 százalék) volt. Korábbi felmérésekhez képest azonban alacsonyabb volt az ismert diabetes előfordulása (5,6–4,5 vs. 7–10 százalék).

  Dr. Tabák Gy. Ádám

  A következő előadás is egy szűrőprogram eredményeit ismerteti. Kun doktor és munkatársai évek óta elemzik a Szekszárdon szült, a Tolna megyei régióra jellemző lakosság körében megfigyelt terhességi cukorbetegség (GDM) előfordulását és rizikófaktorait. Legújabb eredményeik összességében nem mutatnak váratlan megfigyeléseket: a GDM-es terhesek idősebbek, magasabb a vérnyomásuk. Megnyugtató, hogy terhesség alatti súlygyarapodásuk kisebb, mint a kontrolloké, és hogy a halvaszülések és a fejlődési rendellenességek előfordulása is hasonló volt. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy mi állhat annak hátterében, hogy a vizsgálat kezdete (2009) óta a GDM gyakorisága 15 százalékról közel 20 százalékra emelkedett.

  Gaál Zsolt doktor évek óta gondoz MODY eseteket, és nagy szerepe van abban, hogy egyre többen gondolnak nem típusos diabetes esetén erre a diagnózisra Magyarországon. A jelen előadásában a Debreceni Egyetemen eddig genotipizált MODY esetek típusonkénti megoszlását jellemzi. Bár a szerzők is megemlítik, hogy a vizsgált minta a becsült eseteknek csak legfeljebb 10 százaléka, meglepő, hogy a leggyakrabban diagnosztizált forma az általában kezelést nem igénylő GCK-MODY. A vizsgálat jelentőségét aláhúzza, hogy ezen esetek 16 százaléka a tesztet megelőzően inzulinkezelésben részesült. Itt is érdemes felhívni a figyelmet, hogy amennyiben olyan beteggel találkozunk, akinek diabetese nem „típusos”, érdemes MODY-ra is gondolni, kitölteni az ingyenesen elérhető rizikókalkulátort (http://bit.ly/modycalc), és magas kockázat esetén a vérmintát a Debreceni Egyetemre küldeni.

  A cukorbetegség és a depresszió között kétirányú kapcsolat van, azonban ennek ok-okozati irányáról megoszlanak a vélemények a szakirodalomban. Az ugyanakkor egyértelmű és a nemzetközi ajánlásokban is elfogadott, hogy a két betegség együttes előfordulása különös figyelmet és odafigyelő gondozást igényel. Hargittay Csenge doktor és munkatársai a depresszió és a szorongás összefüggését vizsgálták a HbA1c-szintekkel keresztmetszeti vizsgálatban. Bár a vizsgálati elrendezés nem teszi lehetővé ok-okozati kérdések feltárását, egyértelműen látszik, hogy a nem célértéken lévő (HbA1c ≥7,5 százalék) betegek körében gyakoribb volt a depressziós tünetegyüttes a jól kezeltekhez képest. Az új háziorvosi törzskarton lehetővé teszi a frissen felfedezett cukorbetegek depressziós tüneteinek és anyagcseréjének követését, így az időbeli összefüggések feltárására is lehetőség nyílhat a későbbiekben.

  A szekció utolsó előadásában Kósa István és munkatársai a telemonitorozás és a távkonzultáció gyakorlati megvalósításáról számolnak be. Bár egyelőre az Egészségbiztosítási Pénztár nem fogadja el ellátási tevékenységként a távkonzultációt, egyre több diabetológus alkalmazza gondozása során a telemonitorozás és a távkonzultáció eszközeit. Korábbi meta-analízisek és az eddigi legnagyobb randomizált, kontrollált vizsgálat (Whole System Demonstrator Trial) is amellett szól, hogy a telemonitorozás javíthatja a betegek anyagcseréjét, sőt csökkentheti a sürgősségi ellátás és a mortalitás kockázatát. A „tele-ellátás” ugyanakkor a legtöbb esetben költségnövekedéssel jár, hiszen a rendszert ki kell dolgozni, és igen gyakran a betegvizitek száma növekszik a könnyebb elérhetőség kapcsán. Mindezen megfontolások alapján minden ilyen rendszer esetén nagyon fontos a költséghatékonysági vizsgálatok elvégzése annak eldöntésére, hogy a befektetett eszközöket nem lehetett volna hatékonyabban felhasználni más intervenciók támogatására.

  Összességében elmondható, hogy a szekció előadásai a cukorbetegséggel kapcsolatos legfontosabb epidemiológiai és népegészségügyi kérdéseket elemzik, eredményeik lehetővé teszik a jelenlegi ellátási folyamatok javítását, ugyanakkor új, további vizsgálatokat igénylő kérdéseket is felvetnek.

  Dr. Tabák Gy. Ádám

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim tudományos pályázata

Pályázni lehet a klinikai diabetológia témaköréből írt, a Diabetologia Hungarica formai kritériumainak megfelelő kézirattal, vagy pedig előadáskivonattal.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.