Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

online konzultáció

Online konzultáció háziorvosoknak

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel az MDT és annak Családorvosi Munkacsoportja online diabetológiai konzultáció lehetőségével szeretné segíteni az alapellátásban dolgozó kollégák munkáját.
www.diabet.hu/konzultacio

COVID-19

COVID-19


Szakmai információk a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban egy helyen:

www.diabet.hu/covid19

MDT Regionális 2020

MDT Regionális Kongresszusa

2020. október 15-17.

Az előadásokat ONLINE KÖZVETÍTjük.
Az előadások rögzítésre kerülnek és az esemény befejezte után is elérhetőek lesznek honlapunkon.

MDT 2020

Magyar Diabetes Társaság XXVIII. Kongresszusa

ÚJ időpont! 2020. december 3-6., Budapest Kongresszusi Központ

További részletek hamarosan!
www.diabet.hu/mdt2020

Fizesse be tagdíját!

Ellenőrizze tagdíj egyenlegét!

A tagdíjbefizetés honlapunkon keresztül, elektronikus módon történik.

Rendezheti egyenlegét online bankkártyás fizetéssel vagy banki átutalással.

MDT APP

Diabetológus APP

A Magyar Diabetes Társaság hivatalos mobil applikációja "Diabetológus" néven letölthető a vezető okostelefon platformokra!

Töltse le MOST, hogy elsőként értesüljön friss híreinkről!

GDPR

Fontos felhívás felhasználóink számára!

Az EU Egységes Adatvédelmi Szabályozást vezetett be 2018.05.26-tól. Kérjük, a honlapra belépve nyilatkozzon adatai kezeléséről! Amennyiben nem hagyja jóvá adatainak kezelését, a későbbiekben nem kaphat hírlevelet.

Támogatók

Határozat az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója címek feltételeiről

Az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója elfogadja és támogatja az MDT céljait és missziós nyilatkozatát.

diabet partneri hirek

A(z) MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • DECLARE
  2018.11.13.MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy GyörgyHírkategória: Tudományos újdonságok

  Az AHA (American Heart Association) kongresszusán (Chicago), 2018. nov. 10-én ismertették a DECLARE (Dapagliflozin Effect on Cardiovascular Events) vizsgálat eredményeit. Az írásos változat még aznap megjelent a N Engl J Med hasábjain. Az eredményeket nemcsak a diabetológusok, hanem a kardiológusok is felfokozott érdeklődéssel várták.

  A DECLARE vizsgálat eredetileg az SGLT-2-gátló dapagliflozin kardiovaszkuláris biztonságosságát volt hivatott tisztázni 2-es típusú diabetesben szenvedő betegek körében. A randomizált, kontrollált, kettős vak klinikai vizsgálatban 17.160 beteg vett részt (hazai centrumok 713 beteggel járultak hozzá a vizsgálathoz), a betegek 40,5%-a előzményi adatai között átvészelt/ismert kardiovaszkuláris betegség szerepelt (szekunder prevenciós alcsoport), 59,6%-uk esetében csupán kardiovaszkuláris kockázati tényezők voltak azonosíthatók (primer prevenciós csoport). A beválasztási HbA1c-érték 6,5-12,0%, a kreatinin clearence ≥60 ml/min lehetett. Az aktív ágon a betegek a megtartott korábbi antidiabetikus kezelés mellett napi 10 mg dapagliflozint, a kontroll ágon placebót kaptak. A követés tartama medián 4,2 év volt. A betegek életkora 64 év, diabetes-tartamuk 11 év, HbA1c-értékük 8,3%, BMI értékük 32,1 kg/m2, becsült GFR értékük 85,4 ml/min/1,73m2 volt. A vizsgálat elsődleges végpontjaként két, egymással egyenrangú, összetett végpont szerepelt. 

  A dapagliflozin kardiovaszkuláris szempontból biztonságos készítménynek bizonyult (a non-inferioritás kritériuma teljesült). A dapagliflozin (vs. placebo) statisztikailag értékelhető módon nem csökkentette a 3-pontos MACE (kardiovaszkuláris halál, nem végzetes myocardialis infarctus, nem végzetes stroke összevont végpontja) gyakoriságát (HR: 0,93; 95% CI 0,84-1,03; p=0,17), de szignifikánsan csökkentette a kardiovaszkuláris halál és a szívelégtelenség miatti kórházi beutalás összevont végpontját (HR: 0,83; 95% CI 0,73-0,95; p=0,005), ez utóbbi kedvező változás hátterében döntően a szívelégtelenség miatti hospitalizáció csökkenése állt (HR: 0,73; 95% CI 0,61-0,88). A kedvező változás azonos módon megfigyelhető volt a primer és a szekunder prevenciós csoportban, függetlenül attól, hogy az előzmények között szerepelt-e szívelégtelenség vagy sem. A renális események szintén kedvezően csökkentek (HR: 0,76; 95% CI 0,67-0,87), az összhalálozás numerikusan előnyösen alakult, de statisztikai különbség nem volt kimutatható (HR: 0,93; 95% CI 0,81-1,04). A mellékhatások között a dapagliflozin ágon a ketoacidosis és a genitális mikotikus infekciók gyakoribb előfordulását lehetett igazolni. A két ág között nem volt érdemi különbség az amputációk, a törések és a Fournier gangréna alakulását tekintve, hólyagcarcinoma értékelhetően ritkábban fordult elő a dapagliflozin ágon.

  A vizsgálat üzenete, hogy a dapagliflozint a 2-es típusú cukorbetegek legszélesebb körében alkalmazni lehet, alkalmazása kapcsán javul a glykaemiás kontroll, csökken a testsúly és a vérnyomás, csökken a szívelégtelenség miatti hospitalizáció szükségessége és kardiovaszkuláris halál és a renális események csökkenését is remélhetjük.

   

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

   

  Wiviott SD, Raz I, Bonaca MP, Mosnezon O, Kato ET, Cahn A, Silverman MG, Zelniker TA, Kuder JF, Murphy SA, Bhatt DL, Leiter LA, McGuire DK, Wilding JPH, Ruff CT, Gause-Nilsson IAM, Fredriksson M, Johansson PA, Langkilde A-M, Sabatine MS, DECLARE-TIMI 58 Investigators: Dapagliflozin and cardiovascular outcomes in type 2 diabetes.

  N Engl J Med, előzetes elektronikus közlés 2018. nov. 10.

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim tudományos pályázata

Pályázni lehet a klinikai diabetológia témaköréből írt, a Diabetologia Hungarica formai kritériumainak megfelelő kézirattal, vagy pedig előadáskivonattal.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.