Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

online konzultáció

Online konzultáció háziorvosoknak

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel az MDT és annak Családorvosi Munkacsoportja online diabetológiai konzultáció lehetőségével szeretné segíteni az alapellátásban dolgozó kollégák munkáját.
www.diabet.hu/konzultacio

COVID-19

COVID-19


Szakmai információk a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban egy helyen:

www.diabet.hu/covid19

MDT 2020

Magyar Diabetes Társaság XXVIII. Kongresszusa

ÚJ időpont! 2020. december 3-6., Budapest Kongresszusi Központ

További részletek hamarosan!
www.diabet.hu/mdt2020

Fizesse be tagdíját!

Ellenőrizze tagdíj egyenlegét!

A tagdíjbefizetés honlapunkon keresztül, elektronikus módon történik.

Rendezheti egyenlegét online bankkártyás fizetéssel vagy banki átutalással.

MDT APP

Diabetológus APP

A Magyar Diabetes Társaság hivatalos mobil applikációja "Diabetológus" néven letölthető a vezető okostelefon platformokra!

Töltse le MOST, hogy elsőként értesüljön friss híreinkről!

GDPR

Fontos felhívás felhasználóink számára!

Az EU Egységes Adatvédelmi Szabályozást vezetett be 2018.05.26-tól. Kérjük, a honlapra belépve nyilatkozzon adatai kezeléséről! Amennyiben nem hagyja jóvá adatainak kezelését, a későbbiekben nem kaphat hírlevelet.

Támogatók

Határozat az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója címek feltételeiről

Az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója elfogadja és támogatja az MDT céljait és missziós nyilatkozatát.

diabet partneri hirek

A(z) MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Újévi köszöntő
  2019.01.01.MDT elnöke, Prof. dr. Kempler PéterHírkategória: Általános

  A Magyar Diabetes Társaság minden tagjának ezúton is szeretném megköszönni egész évi munkáját és segítségét és egyúttal 2019-re egy boldog, nyugodt évet és sok sikert kívánok. Az MDT 2018-ban is sikeres évet zárt. Stabil anyagi helyzetünk a korábbi pályázatok mellett újabbak kiírását is lehetővé tette, 2017-ben is támogattuk valamennyi 45 év alatti MDT tag pályázatát, akik első szerzőként előadtak az éves kongresszuson. Az EASD kongresszuson 32 fő vehetett részt az MDT-n keresztül meghirdetett pályázatok révén, e pályázatok financiális hátterét a Lilly Hungária Kft. és a 77 Elektronika Kft. támogatása tette lehetővé. A DiCare Zrt. támogatásának köszönhetően első alkalommal írtunk ki pályázatot a Közép-európai Diabetes Társaság éves kongresszusán történő részvétel teljes körű támogatására, valamennyi pályázó részvételét támogatni tudtuk.

  Prof. dr. Kempler Péter

  Oláh Ilona és Rosta László vezetésével nagyon értékes munkát végzett az elmúlt évben is a Családorvosi Munkacsoport, tagjainak száma tovább nőtt, taglétszámuk immáron meghaladja a kétszázat. öt sikeres tudományos rendezvény lebonyolítása fűződik a munkacsoporthoz. Emellett a Diabeteses Láb Munkacsoport tevékenységét szeretném külön is kiemelni. Kajetán Miklós vezetésével egy projektet dolgoztak ki a diabeteses láb centrumok működtetésére vonatkozóan. Ez a kezdeményezés meghatározó módon hozzájárult egy, a diabeteses láb ellátásával kapcsolatos módszertani levél elkészültéhez.

  A tavalyi év talán leglényegesebb eredménye, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma együttműködési megállapodást írt alá az MDT-vel. Az aláírt, az MDT honlapján is megjelent megállapodás legfontosabb céljai az alábbiak:

  - a korszerű diabetes-prevenció megteremtése,
  - képzési rendszerrel együtt a jelenlegi diabetes-gondozás áttekintése,
  - a család szerepének megjelenítése és lehetőségeinek meghatározása a diabéteszes beteg gondozásában,
  - a diabetológiai gyógyszeres terápiák jelenlegi rendjének áttekintése a korszerű terápiák előtérbe kerülése és hozzáférhetőségük elősegítése érdekében, a gyógyszerfelírási jogosultságok áttekintése,
  - az antidiabetikumok gyógyszertámogatásának áttekintése, szükség esetén a befogadás érdekében egyeztetések lefolytatása az érintettekkel,
  - a vércukor ellenőrzésére szolgáló eszközök támogatási rendszerének áttekintése a betegterhek csökkentése érdekében,
  - azon metódusok vizsgálata, amelyek a modern telemedicína révén a diabetes- gondozásba bevezethetőek.

  Hangsúlyozandó ugyanakkor, hogy ez csak egy keret megállapodás, melynek tartalommal történő feltöltése még hátravan. Konkrét javaslatokat is tettünk az EÜ államtitkárság felé: ezek sorában szerepel a diabetológiai készítményekre vonatkozó javaslatok érvényességi idejének max. három évre történő meghosszabbítása, a felíró orvos egyéni mérlegelése alapján. Ily módon az adminisztráció jelentős csökkentése révén nagyobb figyelmet lehetne fordítani azokra a betegekre, akik esetében ez valóban indokolt, felesleges beteg utakat (orvos-beteg találkozásokat és utazási költségeket) lehetne megtakarítani. A szakmai irányelvben szerepel a terápiás algoritmusban történő visszafelé lépés lehetősége, melyet a gyakorlatban is alkalmazunk. Ennek a finanszírozási irányelvbe történő átvételét mindenképpen szükségesnek tartottuk.

  Javasoltuk metformin intolerancia, ill. kontraindikáció fennállása esetén DPP-4 gátló TB támogatással történő felírásának lehetőségét. Számításaink szerint ennek éves költségvonzata 500 millió forint, mely a cukorbetegség ellátásának összköltségéhez viszonyítva nem tekinthető magasnak.

  Ugyancsak javasoltuk a távvizit TB finanszírozását, egyelőre kísérleti jelleggel, erre önként vállalkozó diabetológusok körében heti három órában. Ez természetesen csak hosszabb ideje ellenőrzés alatt álló, viszonylag kedvező anyagcsere helyzetű betegek esetében jön szóba. A diabetológiai szakellátás ellátás valóban a legalkalmasabbnak tűnik a távvizit alkalmazására. A gyakorlatban ez működik is, lelkes kollegáink végzik szabadidejükben. A technológiai hátteret a vércukorméréssel foglalkozó cégek már napjainkban is biztosítják. Elsőként megvalósítandó javaslatként a tesztcsíkok felírásának bővítését javasoltuk: napi egyszeri inzulinkezelésben részesülő, 2-es típusú cukorbeteg számára kéthavonta, inzulinkezelésben nem részesülő, de antidiabetikum kezelésben részesülő betegek számára három havonta egy doboz tesztcsík TB támogatással történő biztosítását. Sajnos az EÜ államtitkár, ill. a helyettes államtitkárok személyének az év során két alkalommal történő változása nem segítette elő az együttműködésben szereplő célok megvalósítását. Úgy tűnik azonban, hogy a jövőben is számíthatunk az együttműködés létrehozásában meghatározó szerepet játszó stratégiai-társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott, Nyitrai Zsolt további támogatására, így van esély rá, hogy a megállapodás céljai a gyakorlatba is átültethetők legyenek.

   

  Prof. dr. Kempler Péter
  az MDT elnöke

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim tudományos pályázata

Pályázni lehet a klinikai diabetológia témaköréből írt, a Diabetologia Hungarica formai kritériumainak megfelelő kézirattal, vagy pedig előadáskivonattal.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.