Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

MDT 2020

Magyar Diabetes Társaság XXVIII. Kongresszusa

ÚJ időpont! 2020. december 3-6., Budapest Kongresszusi Központ

További részletek hamarosan!
www.diabet.hu/mdt2020

Fizesse be tagdíját!

Ellenőrizze tagdíj egyenlegét!

A tagdíjbefizetés honlapunkon keresztül, elektronikus módon történik.

Rendezheti egyenlegét online bankkártyás fizetéssel vagy banki átutalással.

MDT APP

Diabetológus APP

A Magyar Diabetes Társaság hivatalos mobil applikációja "Diabetológus" néven letölthető a vezető okostelefon platformokra!

Töltse le MOST, hogy elsőként értesüljön friss híreinkről!

eDDCT

IX. Észak Dunántúli Diabetes Centrum Találkozó

2020. szeptember 4-5.
Dunakiliti, Diamant Hotel


Jelentkezzen online a rendezvényre:
www.diabet.hu/eddct2020

GDPR

Fontos felhívás felhasználóink számára!

Az EU Egységes Adatvédelmi Szabályozást vezetett be 2018.05.26-tól. Kérjük, a honlapra belépve nyilatkozzon adatai kezeléséről! Amennyiben nem hagyja jóvá adatainak kezelését, a későbbiekben nem kaphat hírlevelet.

Támogatók

Határozat az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója címek feltételeiről

Az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója elfogadja és támogatja az MDT céljait és missziós nyilatkozatát.

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Diabeteses láb
 • Beszámoló a 'Controversies in Diabetic Foot Management' konferenciáról
  2019.10.01. | MDT Diabeteses láb munkacsoport | Hírkategória: Diabeteses láb

  A két napos esemény 2019. május 2-3-án, Bécsben került megrendezésre.

  A rendezvény elsősorban orvosbiológiai kutatási eredményekkel és ezek klinikumba való átültetésének lehetőségeivel foglalkozott.   

  Az etiológiai előadásokban először a láb szöveti biomechanikájának ultrahang-elasztográfiás vizsgálatáról volt szó. A diabeteszes láb fekélyének kialakulását túlterheléses sérülésként tekintve a szövetek gyengülését és a szöveti merevség fokozódását emelték ki, mely a belső terhelés ( stressz) fokozódásához vezet.  Más munkacsoport vizsgálatai szerint a kollagénrostok nanoszerkezetének változása a nyomás - a következményes deformáció által indukált sejthalál – a steril gyulladás – oedema – intersticiális nyomásnövekedés – a cytoskeleton és plazmamembrán sérülése által fenntartott „ördögi kör” következménye, állatkísérletekben diabetesben a kollagénrostok átmérőjének növekedését, keresztkötések létrejöttét, ezáltal tömörebb, merevebb kötőszövet kialakulását igazolták. A rugalmasság változása mind quantitatív (súrlódási hullám), mind qualitatív (valós idejű) módon meghatározható. A mérési módszerek között szó volt a bőr optikai koherencia tomographia (OCT) térképezéséről is. A talpi nyomásváltozás a metatarsalis területet érintő fekélyek kialakulásával hozható összefüggésbe, szemben a hallux vagy a sarok sebeivel. A nyíróerő által okozott stressz és a szöveti kifáradás oki szerepét hangsúlyozza az a tény, hogy a diabeteszes lábfekélyek csak kb 40%-a alakul ki a legnagyobb nyomásnak kitett területeken. Több előadásban is elhangzott, hogy a diabeteszes lábfekély kialakulásáért a neuropathia, a keringés zavara, az ismétlődő, mérsékelt fokú mechanikai terhelés mellett a láb mikroklímájának változása is felelőssé tehető. Ez utóbbit a láb hőmérséklete és nedvességtartalma határozza meg. Különböző betegcsoportokat vizsgálva a legmagasabb nyugalmi és terhelés utáni lábhőmérséklet a már lábfekélyt elszenvedett cukorbetegekben volt mérhető. A lábhőmérséklet mérésének és csökkentésének lehetőségeiról is hallhattunk a fekélykiújulás megelőzése érdekében.

  A fekélymegelőzésben a neuropathia szűrővizsgálatok jelentőségéről és a különböző módszerek összehasonlításáról (monofilamentum, vibrációérzés vizsgálat, NDS pontszám) is szó volt, az Ipswich Érintési Teszt, mint új, eszközigénymentes módszer ismertetésével. A tehermentesítő lábbelik területén történő innováció a robotcipő, amelyben a talpbetétben elhelyezett nyomásmérő jelzései alapján a cipőtalpba épített talaj felé konvex instabilitási elemek által történő pozicióváltás lehetséges a nyomás módosítására.

  Több előadás is kiemelte a multidiszciplináris megközelítés fontosságát a terápiában; az infekciókontroll, a sebkezelés, a tehermentesítés, a biomechanikai korrekció, az ortopédsebészeti és revaszkularizációs beavatkozások egyaránt meg kell hogy valósuljanak - az adott beteg állapota és igényei szerint. A major amputáció elkerülhetetlensége legtöbbször a betegek késői szakellátóhelyre kerülésének következménye. Fertőzött sebek esetén az azonnali feltárás és infekciókontroll megkezdése alapvető jelentőségű. A fertőzött lábfekély és csontérintettség esetén az antibiózis oralis formában is történhet a kezelés első hat hetében, amennyiben a beteg nincs szeptikus állapotban, az ezévben publikált OVIVA non-inferioritási vizsgálat eredményei szerint. A multicentrikus Explorer vizsgálat igazolta a sucrose-octasulphate tartalmú kötszer előnyét a neuroischaemiás fekélyek gyógyításában.

  A fekélykezelés hatékonyságát a létrejövő biofilm gátolja. Ennek kezelésére szolgáló módszer az ionizált arogongáz hideg plazma kezelés, mely dezinficiál, nem csökkenti az antibiotikum érzékenységet, nem ér hozzá a sebfelszínhez, használata emellett gazdaságos is.

  A visszatérő fekély tekintetében nagy kockázatú betegek utánigazított egyéni tehermentesítő gyógycipő használatának előnyeiről és költségeiről is hallhattunk. A DIAFOS vizsgálat eredményei szerint az utánigazított egyéni tehermentesítő gyógycipő mellett is nagy arányban alakult ki ismételt talpi fekély (40%), az előfordulás nem különbözött a nem utánigazított cipőjű betegekéhez képest, kivéve, ha a betegek az előírásnak megfelelően viselték lábbelijüket.

  Angol munkacsoport vizsgálata szerint a lábfekély a cukorbetegek 65%-ban kiújul 5 éven belül. A fekély visszatérésének megelőzését célozza a bőrhőmérséklet mérésére alkalmas Smart Mat technológia és a nyomásérzékelő szenzorokat tartalmazó „okos talpbetét”, ez utóbbival randomizált klinikai vizsgálat folyik, az aktív ágon a betegek visszajelzést kapnak a kóros nyomáspontokról.

  A Charcot osteroarthropathiáról szóló előadásban kiemelésre került, hogy a diagnózis legpontosabb eszközre a csontoedema kimutatására alkalmas MRI vizsgálat, melyet a röntgenvizsgálathoz hasonlóan a láb terhelés alatti helyzetében kell végezni. Az etiológiában a neuropathia, az előláb fokozott nyomásterhelése ismert. Fontos a boka-kar index meghatározása is, kialakulása ugyanis gyakoribb együttes vérellátási zavar esetén. Kezdeti terápiájában a tehermentesítés alapvető, tartós rögzítés mellett a gyógyulás gyorsabb a levehető rögzítéshez viszonyítva. Ezután a gyógycipő használatára való átállás fokozatosan történjen a kiújulás kockázata miatt.

  A kongresszus bepillantást engedett a cukorbeteg lábseb prevenciójának és kezelésének újszerű tudományos aspektusaiba és perspektíváiba mely talán sokunknak inspirációt adhat a jövőbeni munkához.

  Köszönjük a Magyar Diabetes Társaság támogatását a konferencián való részvételünkhöz!

   

  Dr. Farkas Klára

  Dr. Kajetán Miklós

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és a Di-Care Zrt. pályázata a Közép-európai Diabetes Társaság kongresszusán történő részvétel támogatására

A támogatás az utazási költséget, a regisztrációs- és szállásköltséget foglalja magában.

A 77 Elektronika Kft. és az MDT Ifjúsági Pályázata külföldi kongresszusi részvétel támogatására – 2020.

Az Ifjúsági Pályázat célja a klinikai diabetológia területén tevékenykedő 40 év alatti orvosok szakmai továbbképzésének elősegítése. A pályázat meghirdetését a 77 Elektronika Kft. által a Magyar Diabetes Társaság számára orvos-szakmai továbbképzésre biztosított korlátozásmentesen felhasználható 6 millió forint összegű támogatási keret teszi lehetővé.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények