Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>

Az MHT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Javaslat a hypertonia telemedicinális gondozására a Covid-19-pandémia során
  [2020.04.06.] - MHT Web-szerkesztőség - Hírkategória: COVID-19

  NEMCSIK János, PÁLL Dénes, JÁRAI Zoltán

  A javaslat megírását a koronavírus (SARS-CoV-2) -pandémia okozta extrém orvosi körülmények fennállása sarkallta. Ebben a helyzetben kulcsfontosságú a személyes orvos-beteg találkozások számának minimalizálása mind a betegek, mind az egészségügyi dolgozók egészsége védelmében.

  A következő hetekben-hónapokban várható, hogy a kezelőorvosok gyakran fognak találkozni a hypertonia gondozása kapcsán felmerülő problémákkal. Ezekben az esetekben szóba jön a telemedicina nyújtotta lehetőségek hatékonyabb kihasználása. A telemedicina segítségével azok a kollégáink is tudnak segíteni a betegek ellátásában, akik például koruk miatt jelenleg a közvetlen betegellátásban nem tudnak részt venni. Szerencsére az utóbbi hónapokban több olyan informatikai fejlesztés vált széles körben elérhetővé, amelyek segítik a hypertoniás betegek távgondozását (e-recept, KardioNapló applikáció), illetve a járvány idején is születtek ezt megkönnyítő intézkedések (e-recept hozzátartozó általi kiváltása). A telemedicinális vizit hazánkban elsősorban telefoninterjú, elektronikus levél (e-mail) -váltás formájában zajlik, de lehetőség nyílhat a videokonzultáció hazai elterjedésére is.

  Hangsúlyozzuk, hogy javaslatainkat csak a koronavírusjárvány alatti megváltozott körülmények idejére fogalmaztuk meg. Fontos, hogy amennyiben van lehetőség rá, a hypertonia ellátása továbbra is az érvényben lévő irányelv (1) alapján történjen. Jelen közlemény összeállításánál – a gyors megjelenés érdekében – saját véleményünket hangsúlyozzuk, amelyet nem előzött meg széles körű szakmai egyeztetés. Azokban a kérdésekben, amelyeket javaslatunk nem érint, az aktuális magyar hypertoniaajánlást tekintjük irányadónak (1).

   

  Teljes cikk elérhető a kapcsolódó dokumentumok alatt.

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>