Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Legfrissebb hírek

A magas vérnyomás és a lelkiállapot kapcsolata

Általános 2024.01.22. MHT Web-szerkesztőség

A pszichés állapot rendkívüli mértékben befolyásolja a vérnyomást. Jobban és döntőbben, mint gondoljuk, mint ahányszor gondolunk rá. A zuglói magasvérnyomás-rendelésemre sokszor érkezik olyan páciens, akinél már-már reménytelenül, sikertelenül kínlódnak kollégáim, a vérnyomásuk rendezése egyszerűen nem sikerül.


Miért nem? Mert nem szervi ok áll a háttérben, hanem pszichés. Ez nem kerül felszínre, vagy ha igen, akkor a beteg tagadja, elhessegeti magától, mert stigmának érzi, megbélyegzőnek: Nem vagyok én bolond! - mondja, és sokszor még a kérdéstől is megsértődik.

Pedig ezt lehet, sőt érdemes belátni, felismerni és meggyógyítani.!

Magas vérnyomást gyógyító pszichiáterek, pszichológusok

A szervi háttérrel nem rendelkező, ám lelki alapon kialakult vérnyomásra a legtöbb vérnyomáscsökkentő nem hat igazán!

terápiának makacsul ellenáll a beteg és vérnyomása is. Ilyenkor fordul elő, hogy az orvosok előbb-utóbb tanácstalanul tárják szét a karjukat: minden hatóanyagot megpróbáltak, a páciensnek mégis minden mérésnél magasabb a vérnyomása a kelleténél.

Igazi gyógyulást hozhat a sok-sok beszélgetés, önvizsgálat, valamint a szorongó, aggodalmaskodó, depresszióra hajló énünk felismerése. Nem szégyen, sőt modern, már-már „trendi” pszichológushoz, pszichiáterhez menni. Ő segít felszínre hozni azokat a mélyben szunnyadó problémákat, konfliktusainkat, amelyek hatással vannak a jelen életünkre is. A lelkünkkel foglalkozó szakemberek ugyanolyan munkát végeznek, mint a cukorbetegséget kezelő orvos, vagy a vakbélgyulladást operáló sebész. Ők a pszichoszomatikus, tehát testi tünetekkel járó lelki problémákat tudják diagnosztizálni és kezelni.

Szorongás miatt sürgősségi osztályra?

Sajnos előfordulhat ilyen is. Ez egy ördögi kör, mert a vérnyomáskiugrások kétségbeejtőek, ez félelmet kelt, és ez további vérnyomás-emelkedést okozhat. Az aggódó, pánikrohamot átélő páciens ilyenkor az ügyeleten vagy sürgősségi osztályon landol. Ott több órai fölösleges tortúra után némi tanáccsal hazaengedik, mondván kórházi ellátást nem igényel, keresse fel háziorvosát. Megspórolhatók ezek az események, ha belátjuk, ilyen esetben a lelkünk terápiája a gyógyulásunk útja.

Már a tudattól is felszökik a vérnyomás

Aggódó, szorongó, stresszre rosszul reagáló természetű embereknél nagyon nehéz pontos vérnyomást mérni, mivel hajlamosak a fehérköpeny-betegségre, sőt az otthoni vérnyomásmérésre is rosszabbul reagálnak, mint mások. Egyszerűen a vérnyomásmérés ténye már olyan állapotba hozza őket, ami aztán növeli a vérnyomást. 

Higgyük el: a pszichés instabilitás ingadozó vérnyomást okozhat. Ilyen embereknél emelkedettebb értékek esetében nem szabad pánikolni, és a családnak is megnyugtató, biztonságot sugalló támogatást kell adnia. És meg kell tanulni olyan technikákat, amelyek megnyugtatnak: sport, mozgás, zenehallgatás, házimunka, kertészkedés, kreatív alkotásmeditáció és hasonló tevékenységek.

Szakemberként és tapasztalatból mondom: ha valaki túlérzékeny idegrendszerű, viszont kisimul a lelke, akkor a háborgó vérnyomása is csitul.

Vérnyomás célrétéke
Gyakran Ismételt Kérdések

Szerzőink