Amennyiben hírlevelünk nem jelenik meg helyesen, kérjük kattintson ide!
2024. 07. 05.
Tisztelt Tagtársunk!
TÁRSASÁGI HÍREK
Megjelent a Magyar Radiológia 2024/2. száma

Tisztelt Kollégák! Kedves Olvasók!

Nyakunkon 2024 nyara, így érkezik a Magyar Radiológia Online évi 2. száma, melyben számos érdekes tartalmat kínálunk olvasóinknak.

A jelenlegi lapszámunkat a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Képalkotó Diagnosztikai Centrum munkatársainak összefoglaló közleménye indítja, melyben a szív-MR-vizsgálatok előnyeiről, hátrányairól, valamint a mappingtechnikákról esik szó a szerzők tapasztalatainak megosztásával. A szerzők kiemelik, hogy a legpontosabb eredményeket myocarditis gyanúja, különösen poszt-COVID infekció, illetve poszt-vakcinációs esetekben kapták a vizsgálattal. Ezt követően Kovács Anita és Kerpel-Fronius Anna közleménye az interstitialis tüdőbetegségek diagnosztikájában használt hazai HRCT-protokollokat mutatja be 28 szolgáltató 44 CT-készülékének vizsgálati protokolljait elemezve, összevetve a hazai és nemzetközi ajánlásokkal. A Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika munkatársai metodikai tanulmányukban a 2021-ben telepített fotonszámláló detektoros CT-készülékkel szerzett tapasztalataikat foglalják össze, prezentálva a készülék előnyeit a pancreas képalkotásának tekintetében különböző benignus és malignus elváltozások esetén. Ezt követően négy izgalmas esetbemutatás gazdagítja a 2. számunk tartalmát: olvashatunk a pancreas egyes gyulladásos eltéréseiről, a felnőttkori skeletalis Langerhans-sejtes histiocytosis röntgen- és MR-megjelenéséről, a gyermekkori vándorlépről és léptorsióról, valamint egy multifocalis lépelváltozásról serdülő fiúnál egy ritka betegség esetén. Botz Bálint főszerkesztő-helyettes „A növekedés korlátairól: a közfinanszírozott diagnosztikus radiológiai munkaterhelés növekedése és a jelenlegi leletezési és ügyeleti struktúra fenntarthatóságának aktuális kérdései” című vitairata kapcsán kíváncsian várjuk olvasóink véleményét, reflexióit! Fontos, hogy ezt a kérdést megvitassuk, így várjuk a következő lapszámunkba értékes visszajelzéseiket. Végezetül Olajos Eszter Ajna jóvoltából elolvashatjuk az idei évi budapesti EDiR-vizsga felhívását, valamint a 31. Francia-Magyar Radiológiai Szimpóziumról szóló élménybeszámolót.

Nagy örömmel tapasztaljuk, hogy egyre több publikációt küldenek a kollégák a Magyar Radiológiába. Lassan a 3. szám anyaga is összeáll, olyan sok értékes anyagot kaptunk. Szeretnénk olvasóinkat ezért ösztönözni, hogy továbbra is gondoljanak ránk, vagyis érdekes eseteiket, tanulmányaikat, reflexióikat osszák meg olvasóinkkal és nyújtsanak be közleményt a Magyar Radiológiába. Ahogy tudják, az év legjobb radiológiai közleményeit a felhívásban szereplő feltételekkel az MRT pénzjutalommal díjazza.

Jó olvasást az idei 2. lapszámunkhoz. Kellemes nyarat kívánok!


(A most megjelent számban DOI azonosítókkal rendelkező cikkek rövidesen – a szükséges adminisztrációt követően – annak alapján is kereshetők lesznek.)

 

Tovább
MR biztonság: A Magyar Radiológus Társaság MR biztonsági munkacsoportjának ajánlása

A mágneses rezonancia (MR) berendezés környezete potenciális kockázatot jelenthet bárkire. Nem csak a páciensre jelenthet veszélyt, hanem a kezelő egészségügyi szakemberekre, a kísérő családtagokra, vagy más jelenlévő személyekre, mint például biztonsági és takarító személyzetre, tűzoltókra, rendőrökre stb.

Jelen iránymutatásunk az MR és az MR-hez kapcsolódó létesítmények biztonsági előírásainak kidolgozásában nyújt segítséget. 

Tovább
Betegtájékoztatás ultrahangvizsgálat előtt

Hogyan történik az ultrahang képalkotás?
Milyen tényezők befolyásolják a keletkezett képminőséget?
Milyen előnyei vannak az ultrahangvizsgálatnak más képalkotó (pl. CT, MR) szemben?
Alkalmas-e az ultrahang ’minden betegség’ kimutatására?

Ilyen és hasonló kérdésekre kaphat választ az ide kattintva letölthető tájékoztatóban

Tovább
Magyar Radiológusok Társasága Gyermekradiológiai Szekció XXIII. Szimpóziuma (Kecskemét, 2024.09.12-14.)

Kedves Kollégák!

Nagy örömmel invitálunk mindenkit, aki a gyermekradiológiai iránt érdeklődők az MRT Gyermekradiológiai szekciójának XXIII.szimpóziumára

A konferencia 2024. szeptember 12-14-ig kerül megrendezésre Kecskeméten. A fő téma a Gastrointestinalis képalkotás lesz.

Mindenkit szeretettel várunk, és bíztatunk az aktív részvételre.

A fiatal (35 év alatti) kollégák számára a részvételi díjra vonatkozó pályázatotrunk ki, amin azok vehetnek részt, akik a konferencián előadnak (a pályázatokat Várkonyi Ildikónak, varildiko@yahoo.com email-címre lehet benyújtani. Az elnyert támogatás a korai regisztrációt fedezi. Ezen kívül idén is meghirdetjük a Legjobb előadás díját, szintén fiatal kollégáink részére. Felhívjuk a figyelmet az MRT pályázati lehetőségére is, melyet szintén igénybe vehetnek, lásd socrad.hu.

Tovább
Soproni Ultrahang Napok (2024.09.26-28.)

Tisztelt Kolléganők, Kollégák! Tisztelt Cégképviselők!

2024. szeptember 26-28-a között hagyományainknak megfelelően nagy szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a 31. Soproni Ultrahang Napok – Modern Képalkotó eljárások című továbbképző, tudományos ülésre. Rendezvényünket változatlanul a Löverek szívében, de új helyszínen, a gyönyörűen felújított Hotel Fagusban tartjuk.

Jelentkezni a http://www.soproniuhnapok.hu/ oldalon lehet.

Mindenkit szeretettel hívunk és várunk!

Találkozzunk ismét Sopronban!

Dr. Hoffer Krisztina
konferencia szervező

Tovább
Francia Radiológus Kongresszus (Párizs, 2024.10.04-07.) pályázati felhívás

Dear friend, dear colleague,

It is with great pleasure that the French Society of Radiology (SFR) introduces the "Rising Star For Radiology Grant (RSFRg)" program.

This initiative will provide selected candidates the opportunity to participate in a dedicated research day during JFR 2024 in Paris, under the mentorship of distinguished French radiologists from the boards of SFR and CERF.

Tovább
ESPNR 2024 (Budapest, 2024.11.13-16.)

European Pediatric Neuroradiology Congress
Budapest, Hungary
from 13/11/2024 until 16/11/2024

 

Tovább
További információkat olvashat a
Magyar Radiológusok Társasága honlapján.
© 2024 Magyar Radiológusok Társasága.
Valamennyi információ, dokumentum bármilyen formában történő megváltoztatása és/vagy bármilyen formában történő ismételt megjelentetése, felhasználása TILOS a Magyar Radiológusok Társasága előzetes irásbeli hozzájárulása nélkül! [ Copyright információk ]
Bármilyen kérdésével, észrevételével forduljon bizalommal munkatársunkhoz
a webtamogatas@socrad.hu email címen.
Adatvédelmi nyilatkozat: Ezt a levelet a Magyar Radiológusok Társasága tagjai kapják, akik hozzájárultak, hogy címükre a társaság információkat juttasson el. Az adatkezelésre elsősorban a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény rendelkezései az irányadóak.
Amennyiben le kíván iratkozni hírlevelünkről, kérjük kattintson ide!