Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Az MST hírei

MST Közgyűlés (2023.04.27.)

Általános 2023.03.23.

Tisztelt MST-tag Kollégák!

A vezetőség 2023. április 27. (csütörtök) 14 órára tűzte ki a Társaság közgyűlését, amelyre meghívjuk, részvételére feltétlenül számítunk.

Helyszín: Magyar Tudományos Akadémia Székházának Díszterme (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

Regisztrálás 13 óra 30 perctől

Javasolt napirend:

  1. Elnökség beszámolója. 
  1. Előző évről szóló számviteli beszámoló, javaslat az éves költségvetésre. 
  1. Felügyelőbizottság és fegyelmi bizottság beszámolója. 
  1. Vita a beszámolókról és a költségvetésről, szavazás elfogadásukról. 
  1. Tájékoztató az MST 66. kongresszusának (Siófok, 2023.október 5-7.) előkészületeiről. 
  1. Egyebek.

 A közgyűlés határozatképességéhez a tagok 50%-a +1 fő jelenléte szükséges.

Amennyiben a fenti időpontban a közgyűlés nem lenne határozatképes, akkor a szabályok szerint azonos napirenddel újra össze kell hívni. Ennek értelmében a - szükség esetén - megismételt közgyűlést 2023. április 27-én 14 óra 20 percre hívjuk össze a fenti helyszínre. Ez esetben a határozatképesség a megjelentek létszámától független.

A közgyűlés után, 16 órakor lesz a 2023. évi Balassa János emlékelőadás: Lázár György: Balassától a minimálisan invazív sebészetig

Aktív részvételére számítva, üdvözlettel

István Gábor, elnök - Szijártó Attila, főtitkár

Balassa János Emlékelőadás (2023.04.27.)

Általános 2023.03.23.

Tisztelettel meghívjuk a Balassa János Emlékelőadásra, amelyet 2023. április 27-é́n, csütörtökön, 16.00 órakor tartunk a Magyar Tudományos Akadémia Székházának Dísztermében (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

Szeretettel várjuk az elõadásra és az azt követő fogadásra.

Kérjük, hogy a fogadáson történõ részvételi szándékát a gszakacs@convention.hu-ra 2023. április 10-ig szíveskedjenek írásban jelezni!

Felkért előadó: Dr. Lázár György

Az előadás címe: Balassától a minimálisan invazív sebészetig

Magyar Sebész Társaság 66. Kongresszusa (Siófok, 2023. október 5-8.)

Általános 2022.12.27.

Tisztelt Kollegák, Kedves Barátaink!

Engedjétek meg, hogy a Magyar Sebész Társaság következő, 2023. október 5-8. között megrendezendő Kongresszusára szóló meghívót egy kortárs sebész, Arnold van de Laar idézetével kezdjük:

„Amikor a sebész odaáll a műtőasztalhoz, és kezébe veszi a szikét, attól kezdve teljesen magára marad, és csakis az ő személyes felelőssége minden, amit attól a pillanattól kezdve tesz, és ami a beteggel történik. Biztosnak kell lennie a dolgában, és nem segít a lelkiismeretén, ha csak a statisztikai valószínűségekre hagyatkozik.”

Joggal merülhet fel két kérdés: Miért egy kortárs, miért nem valaki a sebészet klasszikusai közül? És miért egy olyan idézet, ami a sebész személyes odaadásáról és személyes felelősségéről szól, ahelyett, hogy a modern technikákat, sikereket állítaná előtérbe?

Azért kortárs, mert olyan időket élünk, amikor értékek, szilárdnak hitt erkölcsi normák, mi több, világrendek biztosnak hitt alapjai rogyadoznak. Ilyen időkben jó látni, hogy a kortárs gondolkodásban is jelen vannak a klasszikusaink által megalapozott értékek.

És azért a sebész legbensőbb értékeire vonatkozó idézet, mert ezeket sem háború, sem pandémia, sem fenyegető gazdasági válság vagy a közerkölcs fura vadhajtásai nem tudja eltörölni.

A sebész elkötelezettsége, tudásvágya, helytállása és lelki ereje nem inflálódik, nem emigrál, nem süllyed recesszióba és nem hódol be a kedvezőtlen külső körülményeknek.

Ezért kell újra és újra találkoznunk tudományos rendezvényeinken, hogy erősítsük összetartozásunkat, kollektív tudásunkat és egyéni elköteleződéseinket. Hogy a klasszikus értékekre támaszkodva megszilárdítsuk a jelenben is érvényes és célravezető szakmai működési kereteinket.

Mindenkit szeretettel várunk Siófokra 2023 októberében!

Szijártó Attila főtitkár - István Gábor