MAGYAR MÁJKUTATÁSI  TÁRSASÁG

Elnök: Prof. Dr. Fehér János

Főtitkár: Dr. Kóbori László

H-1088. Budapest,  Szentkirályi  u. 46.

Tel /fax : +36-1-317-45-48

e-mail: feher@bel2.sote.hu

 

Hepatitis Nap

2006. október 1.

Összefoglalás

 

A Világ Egészségügyi Szervezet minden év október 1-ét Hepatitis Napnak jelölte ki, mivel a krónikus hepatitis vírusfertőzés jelentős számban betegíti meg a lakosságot. A világon mintegy félmilliárd ember szenved krónikus hepatitis B vagy C fertőzésben. Májzsugorban, mely döntően e két fertőzés valamint az alkoholos májkárosodás következménye évente 6-8000 ember hal meg évente hazánkban.

 

Hazánkban az idült májmegbetegedés népbetegségnek számít. A fenti halálozás miatt a hatodik helyen áll az összhalálozás mutatóiban. Az elmúlt évtizedekben a cirrhosisos okozta, valamint a hepatobiliáris eredetű rákos halálozás folyamatosan növekedett, csak az utóbbi néhány évben figyelhettünk meg némi csökkenést a halálozásban. Az idült májbetegségek döntő részét az alkoholos eredetű májbetegségek, a hepatitis B és C vírus által okozott idült májgyulladás és a nem-alkoholos steatohepatitis (NASH) alkotja.

 

A világon jelenleg kétsszázmillióra tehető a  krónikus C hepatitis vírus fertőzöttek száma. Az akut C hepatitis vírusfertőzés az esetek 15-20 %-ában gyógyul csak meg, a fertőzött egyének 50-90 %-ában krónikus hepatitis fejlődik ki. A betegség időtartama (15-30 év) alatt, megfelelő terápia nélkül, az idült hepatitis szövettani jelei egyre súlyosabbak, haladva a májcirrhosis szöveti jeleinek kialakulásához, majd a májelégtelenség klinikai tüneteihez. Ezekben az esetekben 15-20 %-ban hepatocelluláris carcinoma is kifejlődhet.

 

A krónikus C A hepatitis C vírusfertőzés megelőzése nem megoldott. A posttransfúziós HCV fertőzés profilaxisára az inoculum nagysága miatt a gammaglobulin alkalmazása általában nem hatásos. Egyéb úton (tűszúrás, sexuális, neonatális) megszerzett HCV fertőzésben a gammaglobulin az esetek egy részében hatásos lehet, mivel az inoculum kisebb, mint posttranszfúziós hepatitisnél. Ilyenkor 0.6 ml/kg (csecsemőknek 0.5 ml) gammaglobulin adása szükséges. Természetesen a megelőzés érdekében fontos a vér és vérkészítmények adása indikációjának pontos betartásahepatitis vírusfertőzésben a betegeknek általában csak kevés klinikai tünetük van. Subicterus, bőrviszketés, esetleg hepatomegalia utalhatnak májbetegségre. Ilyenkor a rutin laboratóriumi vizsgálat, elsősorban a transzaminázokalanin-aminotranszferáz (ALT) és aszpartataminotranzferáz (AST) emelkedése utalhat a vírus eredetre. A gammaglutamil- transzpeptidáz (GGT) leginkább alkoholos májbetegségben és NASH-ban, valamint primér biliáris megbetegedésben emelkedett. Vírusos eredetű betegségben és NASH-ban az ALT magasabb, mint az AST. A háziorvost a további differenciáldiagnosztikában ugyan segítheti a vírus marker meghatározás, de jobb ilyen esetekben már a beteget hepatológiai centrumba küldeni, tekintettel arra, hogy a diagnózis megerősítése esetén a terápiát csak a hepatológiai centrumban állíthatják be.

 

A vírusfertőzés eliminációjára ma 60-70 %-ban van lehetőség. A jelenleg legkorszerűbb kezelési mód a tartós (egy évig tartó) pegylált interferon és ribavirin kombinált terápia. A gyógyszeres kezelés drága, sok esetben mellékhatással is járhat, betegtől, orvostól nagy türelmet igényel. Hazánkban a hepatitis C vírus fertőzés kezelése különkeretből történik, mivel a korszerű terápia nagyon költséges. Az Országos Egészségügyi Pénztár más nyugati államokhoz hasonlóan finanszírozza kezelést. A diagnosztika költsége azonban még kiegészítésre szorul.

 

A krónikus B hepatitis aktív és passzív védőoltással megelőzhető. A hepatitis C vírusfertőzés megelőzése nem megoldott. A posttransfúziós HCV fertőzés profilaxisára az inoculum nagysága miatt a gammaglobulin alkalmazása általában nem hatásos. Egyéb úton (tűszúrás, sexuális, neonatális) megszerzett HCV fertőzésben a gammaglobulin az esetek egy részében hatásos lehet, mivel az inoculum kisebb, mint posttranszfúziós hepatitisnél. Ilyenkor 0.6 ml/kg (csecsemőknek 0.5 ml) gammaglobulin adása szükséges. Természetesen a megelőzés érdekében fontos a vér és vérkészítmények adása indikációjának pontos betartása.

 

Prof. Dr. Fehér János

a Magyar Májkutatási Társaság elnöke