Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

EZ-IO sürgősségi csontkanül - „MR-kondicionális" FDA minősítés

A hír kategóriája: Általános

A cikk kelte: 2024.05.14.

MGYAITT

Ezúton tájékoztatjuk a gyermekanesztéziában/intenzív terápiában, gyermeksürgősségi ellátásban, gyermekmentésben tevékenykedő orvosokat és szakdolgozókat, hogy a kritikus állapotú gyermekek ellátásában leggyakrabban használt EZ-IO márkájú intraossealis kanül (sürgősségi csontkanül) az FDA által „MR conditional” minősítést kapott.

A budapesti gyermek MR vizsgálatok nagy részét végző 2 centrum vezető radiológusaival  (HOGYI: Dr. Balázs György, SE: Dr. Varga Edit) egyeztetve a következő álláspontot alakítottuk ki:


A vizsgálatot kérő klinikus és az MR vizsgálatért felelős radiológus megbeszélése és dokumentációja alapján, amennyiben kritikus állapotú betegnél aktuálisan más módon (perifériás vagy centrális) vénabiztosításra nincs ésszerű lehetőség, valamint a cost/benefit arány az MR vizsgálat mielőbbi elvégzése mellett szól, a szakma szabályai szerint behelyezett, jól működő és a csontban megfelelően rögzülő IO kanüllel rendelkező beteg a vizsgálóba bevihető, azon keresztül minden szükséges vénás gyógyszer vagy kontrasztanyag beadható. Az MR-vizsgálótérbe a fúrókészülék, valamint a tű mandrinja természetesen nem bevihető, MR-kompatibilis eszközök hiányában bármilyen betegstabilizáció vagy IO biztosítás csak a mágneses téren kívül történhet.

Hypodermic Single Lumen Needle I

Hypodermic Single Lumen Needle II

Irodalom:
https://www.medicaldevice-network.com/news/teleflex-mr-conditional-labelling-ez-io-needle/

Összeállította:

Dr. Tövisházi Gyula
orvosigazgató
Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat KHA
MGYAITT vezetőségi tag