Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MAITT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

MAGYAR ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV TERÁPIÁS TÁRSASÁG

Tájékoztató film a Műtéti érzéstelenítésről

Nagy sávszélességű, gyors Internet kapcsolaton a film betöltése kb. 20-30 mp-ig tart. Ha nem indul el az automatikus lejátszás, kattintson a bal egérgombbal a fekete felületre, ekkor megjelennek a lejátszásvezérlők és elindíthatja a videót.

ANESZTEZIOLÓGIA ÉS INTENZÍV TERÁPIA

ANESZTEZIOLÓGIA ÉS INTENZÍV TERÁPIA

* Elnök a MAITT mindenkori elnöke,
tagjai az aktív egyetemi tanárok
és a Szakmai Kollégium
Tagozatának elnöke

dr. Csontos Csaba
dr. Babik Barna


Felkért referátumok:dr. Tassonyi Edömér
Eredeti közlemények:dr. Mühl Diana
Összefoglaló tanulmányok:dr. Iványi Zsolt
Élettani jegyzetek:dr. Babik Barna
Esetismertetések:dr. Bobek Ilona
Folyóirat-referátumok:dr. Szentkereszty Zoltán
Webszerkesztő:dr. Nagy Géza

dr. Csomós Ákos

dr. Bogár Lajosdr. Fülesdi Béla
dr. Gál Jánosdr. Molnár Zsolt


Pécsi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Intézet
7624 Pécs Ifjúság u.13
Telefon/fax: +3672535832;+3672503681
e-mail: csontos.csaba@pte.hu, bogar.lajos@pte.hu


dr. Csomós Ákos
ISSN 0133-5405

 • Tartalom
 • Főszerkesztői levél
 • Pályázati felhívás Boros Mihály Ösztöndíjra, fiatal aneszteziológusok és intenzív terápiás szakemberek számára a MAITT, a CSL Behring Kft. és a Dräger Medical Magyarország Kft. támogatásával
 • Pályázati felhívás Wittek László Ösztöndíjra fiatal aneszteziológusok és intenzív terápiás szakemberek számára a MAITT, a B.Braun Trading Kft. és a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. támogatásával
 • A dexmedetomidin hatása a baktériumok növekedésére

  Szabó Z., Kovács T., Győrffy Ö., Győrffy Cs., Szentkirályi É.

  Az intravénás gyógyszeres terápia egyik szövődménye a bakteriális véráram fertőzés. Kialakulása esetén a kórházi tartózkodás, a költségek, és a mortalitás is növekszik. Intenzív osztályokon kezelt betegeknél gyakori a zavartság, delírium. Ennek egyik lehetséges kezelési módja a kedvező farmakokinetikai tulajdonságokkal rendelkező α-2 agonista dexmedetomidin. Használatára folyamatos infúzió formájában több napig is szükség lehet, gyakori fecskendő cserékkel, amielősegítheti az infúzió kontaminálódását. Amelyik gyógyszer támogatja a baktériumok növekedését, abban pár óra alatt magas csíraszámot érhetnek el a kórokozók ezzel jelentősen megnövelve az iatrogen véráram fertőzés kialakulásának lehetőségét. Antimikróbás hatású készítménynél a belekerült csíraszám nem emelkedik, de gyakran teljesen lecsökken. Tanulmányunk során standard mikrobiológiai módszerekkel vizsgáltuk a dexmedetomidin (4 μg/mL) hatását Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, és Acinetobacter baumannii törzsek növekedésére 0, 1, 2, 3, 4, 6, 8, és 22 óra inkubációt követően. A staphylococcus törzsek csíraszáma már 1 óra után szignifikánsan csökkent a kiindulási értékhez képest, a pseudomonas és acinetobacteré a vizsgálat végére, míg a többi törzsé nem változott szignifikánsan a kiindulási értékhez képest. Eredményeink alapján a terápiás tartományban használt dexmedetomidin infúzió nem jelent fokozott infekció veszélyt az első 22 órában.

 • Sugammadex hatása a baktériumok növekedésére

  Szentkirályi É., Kovács T., Győrffy Ö., Szabó Z.

  A kontaminált intravénás gyógyszerek infekciós veszélyt jelentenek. A sugammadex egy új, nem-depolarizáló aminoszteroid izomrelaxáns reziduális hatását reverzáló szer. Gumidugós kiszerelése a gyártó ajánlása ellenére alkalmassá teszi, hogy többdózisú ampullaként kezeljük. Magas ára miatt ezért elképzelhető, hogy egy ampullából több betegnek is adunk, ami veszélyes gyakorlat a kontamináció lehetősége miatt. Tanulmányunkban a sugammadex baktériumok növekedését befolyásoló hatását vizsgáltuk. Standard mikrobiológiai módszereket használtunk Staphylococcus aureus, P. aeruginosa és E. coli növekedésére gyakorolt hatás vizsgálatakor. A vizsgált törzsek csíraszáma nem változott 48 óra alatt 4 C-on történt inkubáció esetén, viszont az E. coli és P. aeruginosa jelentős növekedést mutatott sugammadexben 24 óra után szobahőn. A megbontott sugammadex szobahőn tartva infekciós forrás lehet 24 óra után.

 • Rapid Sequence Induction a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. gyakorlatában, hat és fél év prospektív vizsgálatának eredményei

  Sóti Ákos, Petróczy András, Erőss Attila, Hetzman T. László, Temesvári Péter

  A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. 2011-ben Rapid Sequence Induction eljárásrendet vezetett be kötelező jelleggel, ahhoz szervesen kapcsolódó komplex minőségbiztosítási csomaggal együtt, a megtartott keringésű betegek prehospitális intubációját szabályozandó. A fenti eljárásrend szerint végzett intubációk eredményességét vizsgáltuk prospektív módon a 2011. június 01. és 2017. december 31. közötti időszakban. Elsődleges végpontként a hipoxiás és hipotenzív szövődmény nélküli, első laringoszkópiás kísérletre sikeres intubációt, azaz a Definitive Airway Sans Hypoxia and Hypotension on first Attempt (DASH1A) mutatót határoztuk meg. Elemeztük a sikerességet, a kísérletek számát, szövődmények előfordulását, demográfiai adatokat illetve az ellátók végzettségét. A vizsgált periódusban 1336 beteget intubáltunk az eljárásrend szerint. Sikeres intubációt 1318 esetben (98,7%) sikerült elérni, 10 esetben laringeális maszkkal, 8 esetben pedig sebészi technikával biztosítottuk a légutat, légútvesztés nem fordult elő. A beavatkozás 1235 betegnél (92,4%) első kísérletre sikeres volt. 1018 esetben (76,2%) sikerült az endo-tracheális tubust minden szövődmény nélkül bevezetni. A szövődmények előfordulása gyakorisági sorrendben: tenzióesés 136 (10,2%), deszaturáció 91 (6,8%), tenziókiugrás 73 (5,5%), keringésleállás 16 (1,2%), vérzés 16 (1,2%), aspiráció 12 (0,9%), bradikardia 4 (0,3%), tahikardia 3 (0,2%), fogsérülés 3 (0,2%), nyelőcső intubáció (azonnal korrigált) 2 (0,1%). Az elsődleges végpontként meghatározott hipoxiás és hipotenzív szövődmény nélküli első laringoszkópiás kísérletre sikeres intubációt (DASH1A) 1058 esetben értük el (79,2%). Az ellátók végzettsége szerint a DASH1A eredményekben nem volt szignifikáns különbség az aneszteziológus szakorvosok és az egyéb képzettségű ellátó csoportok között. Összességében elmondható, hogy a magyar légimentők intubációs gyakorlata külföldi összehasonlításban is megfelelő eredményeket mutat, a rendszer biztonságos, minden ellátói csoport egységesen, hasonlóan magas színvonalon teljesít.

 • Myastheniás krízis intenzív terápiás ellátása.

  Vértes J., Patonai Z., Wiegand N., Rodek Gy.

  A myastenia gravis ritka autoimmun neurológiai betegség. Kezelésben – az utóbbi 40 év intenzív kutatásainak, és a gyógyszeripar ugrásszerű fejlődésének köszönhetően – számos, korszerű gyógyászati eljárás áll rendelkezésünkre, melyek segítségével tartós panasz-mentesesség érhető el. A terápiás lehetőségek fejlődésének köszönhetően a XX. század végére a fatális kimenetelű myasthenia gravis csupán a betegek 7%-nál fordult elő. A betegség heveny súlyosbodása, a potenciálisan életveszélyes myasthenias krízis bármikor jelentkezhet. A krízis fő tünete a légzési elégtelenség, melyet a harántcsíkolt izmok progresszív gyengesége okoz. Napjainkban a myasthenias krízis mortalitása 3-4% körül van. A szerzők egy 36 éves nőbeteg esete kapcsán ismertetik a myasthenias krízis kóroktanát, diagnosztikáját és kezelését.

 • Összefoglaló a Semmelweis Egyetemen tartott Otthoni Lélegeztetési Napról. (2018.05.03.)

  A Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikája (AITK) - az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Kollégium szakmai vezetésével - otthonlélegeztetéssel kapcsolatos kötetlen beszélgetésre hívta az otthonlélegeztetésben érintett intenzív osztályok vezetőit, képviselőit. A fórumra 3 egyetem, 15 kórház és 25 orvos regisztrált, valamint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) is képviseltette magát.