Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

online konzultáció

Online konzultáció háziorvosoknak

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel az MDT és annak Családorvosi Munkacsoportja online diabetológiai konzultáció lehetőségével szeretné segíteni az alapellátásban dolgozó kollégák munkáját.
www.diabet.hu/konzultacio

COVID-19

COVID-19


Szakmai információk a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban egy helyen:

www.diabet.hu/covid19

MDT Regionális 2020

MDT Regionális Kongresszusa

2020. október 15-17.

Az előadásokat ONLINE KÖZVETÍTjük.
Az előadások rögzítésre kerülnek és az esemény befejezte után is elérhetőek lesznek honlapunkon.

MDT 2020

Magyar Diabetes Társaság XXVIII. Kongresszusa

ÚJ időpont! 2020. december 3-6., Budapest Kongresszusi Központ

További részletek hamarosan!
www.diabet.hu/mdt2020

Fizesse be tagdíját!

Ellenőrizze tagdíj egyenlegét!

A tagdíjbefizetés honlapunkon keresztül, elektronikus módon történik.

Rendezheti egyenlegét online bankkártyás fizetéssel vagy banki átutalással.

MDT APP

Diabetológus APP

A Magyar Diabetes Társaság hivatalos mobil applikációja "Diabetológus" néven letölthető a vezető okostelefon platformokra!

Töltse le MOST, hogy elsőként értesüljön friss híreinkről!

GDPR

Fontos felhívás felhasználóink számára!

Az EU Egységes Adatvédelmi Szabályozást vezetett be 2018.05.26-tól. Kérjük, a honlapra belépve nyilatkozzon adatai kezeléséről! Amennyiben nem hagyja jóvá adatainak kezelését, a későbbiekben nem kaphat hírlevelet.

Támogatók

Határozat az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója címek feltételeiről

Az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója elfogadja és támogatja az MDT céljait és missziós nyilatkozatát.

diabet partneri hirek

A(z) MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Diabéteszes krízisállapotok kezelése - interjú Fulcz Ágnes főorvosnővel
  2011.04.15.DDH HírmondóHírkategória: XVII. Dunántúli Diabetes Hétvége
  Dr. Fulcz Ágnes„Legfontosabbnak a betegutak tisztázását, lerövidítését és járhatóvá tételét tartom” – hangsúlyozza dr. Fulcz Ágnes, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt. belgyógyászati osztályának részlegvezető főorvosa, aki egyben a Belgyógyászati, Diabetes és Anyagcsere Centrum főorvosa is. Krízisállapotok kezelése című kerekasztal-megbeszélésükhöz kapcsolódóan a szakmák közötti párbeszéd fontosságáról, a területi ellátás tapasztalatairól, illetve az első ellátás jelentőségéről is kérdeztük.

  – Miért van szükség ilyen típusú kerekasztal-megbeszélésekre?
  – A kerekasztal célja a diabéteszes krízisállapotok interdiszciplináris megközelítése. Tekintve, hogy gyors időfaktorú, kóros állapotokról van szó, különösen a hypoglykaemiát nézve, fontos olyan konszenzus teremtése, amely a különböző szakmák relatíve szűkebb körben kialakított protokolljait egymással szinkronizálja. Különösen fontos ez azért, mert napjainkban az orvostudomány töredezettebbé vált, és a szakmák a maguk elefántcsonttornyába zárkózva, szigorúan csak a saját szempontjaikat és kompetenciájukat figyelembe véve cizellálják teendőiket. Némi túlzással élve, aki a békát fejlődésének csak egy adott szakaszában szemléli, nem is érti, hogy az éppen úszkáló vagy éppen ugráló lény élete egy másik szakaszában teljesen eltérően tud viselkedni.

  – A szakmák közötti párbeszéd jár valamilyen konkrét előnnyel?
  – A diabéteszes krízisek számtalan olyan kérdést vetnek fel, amelyben az egymás területének megismerése és megértése olyan szakmai együttműködést eredményezhet, amellyel ezen állapotok sokszor megelőzhetők. Máskor pedig a belőlük eredő egészségkárosodás, életminőség-romlás, munka és költség jelentősen redukálható.

  – Az ön számára volt meglepő tanulsága az előkészítő egyeztetéseknek?
  – Mint koordináló diabetológus fontosnak tartom, hogy a kerekasztal előkészítése kapcsán megtörtént egyeztetések vitáit, műhelymunkáit, illetve ezek eredményét, akár a szakmák ütközését is minél szélesebb kör megismerhette.

  – A területi ellátás tapasztalatai mennyiben illeszkednek szervesen a kórházi munkához?
  – A hypoglykaemia széles és gyakori köréből kiragadtuk a külső segítséget igénylő súlyosabb állapotokat, a hallgatóság megismerhette az Országos Mentőszolgálat ezzel kapcsolatos protokolljait, munkaszervezési elveit. Jól érzékelhető az a dinamizmus, amellyel a kórkép jellegéhez alkalmazkodva a helyszíni sürgősségi ellátás a leggyorsabban odajuttatható, a még elégséges kompetenciát helyezi előtérbe a lassabban elérhető, magasabb kompetenciával szemben. Konkrétan, minden mentőgépjármű fel van szerelve vércukormérő készülékkel, és a mentőápolók akkreditáltak glukózinfúzió adására is. Mentőtiszt, illetve orvos közreműködésére az esetek jelentős részében nincs szükség, de az Országos Mentőszolgálat hierarchikus rendszere alapján bármikor elérhető.

  – A cukorbetegek kríziseinek ellátásában tudomásom szerint régebben a belgyógyászok tevékenykedtek. A sürgősségi ellátás mit tud hozzátenni az eddigiekhez?
  – Rendszerbe van állítva a glukagon. Bízom benne, hogy a járó- és fekvőbeteg-ellátás szintjén is adottak ezek a lehetőségek. Az intrahospitális sürgősségi ellátás kapcsán megismertettük hallgatóinkat e fiatal diszciplína gondolkodásmódjával, és olyan, valljuk be, nem minden egészségügyi dolgozó számára ismert, kicsit misztikus tevékenységgel, mint a triage és az azt végző triage-nővér kompetenciája.

  – Minden diabéteszes krízisbeteg ellátásában a hangsúly az első ellátáson van?
  – A sürgősségi ellátás gondolkodásmódja alapvetően az időfaktor fontosságán, a hatékonyságon, racionalitáson alapszik, hasonlóan a területi sürgősségi ellátáshoz, de itt már számukra is igénybe vehető a kórházi diagnosztikus és konziliáriusi háttér. Amíg a hypoglykaemiás krízisállapotok ellátása optimális esetben a területen, illetve a pre- és intrahospitális sürgősség keretében megtörténik, addig a diabéteszes ketoacidózis és a hiperozmoláris kóma ellátásában már a kórház más osztályainak is jelentős szerep jut. Ezen állapotok sürgősségi ellátásával párhuzamosan felmérésre kerül az is, hogy mely osztályon történhetnek a leghatásosabban és a leghatékonyabban definitív ellátások. Nyilvánvaló, hogy ezen diabéteszes krízisállapotok megfelelő személyzeti és instrumentális feltételeket igényelnek, amelyekre kórházunkban a központi intenzív osztály, illetve a belgyógyászati szubintenzív részlegek alkalmasak. Világossá válik a közöttük való döntés logikája, illetve betekintést nyerünk az ellátás prioritásaiba, a lehetséges hibák és szövődmények elkerülésének műhelytitkaiba.

  – Mint diabetológus nem érzi kívülállónak magát a betegellátás sürgősségi-intenzíves megközelítésében?
  – Mint a diabétesz járóbeteg-ellátásában és fekvőbeteg-osztályon is dolgozó, ügyelő orvos legfontosabbnak a betegutak tisztázását, lerövidítését és járhatóvá tételét tartom. A nemzetközi szakirodalom is kiemelkedően fontosnak és nem utolsósorban gazdaságosnak találta az edukációt, valamint a beteg és az egészségügyi szolgáltató közötti szoros, elérhető és bizalmi jellegű kapcsolatot. A diabéteszes ketoacidózis infekció által kiváltott formájában a beteg megfelelő, folyamatos képzésével, a rossz beidegződések átalakításával, a diabetológiai tudás és tapasztalat rendelkezésre bocsátásával a hospitalizáció a jelenleginél gyakrabban lenne kivédhető. Az inzulinnal kezelt diabéteszes betegeink számára tartott bentlakásos tanfolyamok is bizonyították, a páciensek megfelelő képzésével a krízisállapotok megelőzhetők, az enyhe hypoglykaemiák korai felismerésével, kezelésével a súlyos hypoglykaemiák elkerülhetővé válnak. Ugyanez igaz az idős, 2-es típusú diabéteszes betegek hozzátartozóinak edukálására, de valljuk be, ez ma még számunkra is csak a jövő csillogó lehetősége.

  Szabados Judit

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim tudományos pályázata

Pályázni lehet a klinikai diabetológia témaköréből írt, a Diabetologia Hungarica formai kritériumainak megfelelő kézirattal, vagy pedig előadáskivonattal.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.