Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Gyermekgyógyászat
Tudományos és továbbképzési szaklap

 
A Gyermekgyógyászat a Magyar Gyermekorvosok Társaságának nagy múltú, hagyományokkal rendelkező tekintélyes országos folyóirata. A lap magas minőségét és a gyermekorvosok körében való elfogadottságát a neves szerzői és szerkesztő gárda garantálja, amely vezető hazai gyermekgyógyász szaktekintélyekből áll. A lapban megjelenő tartalom gerincét az eredeti közlemények jelentik. A hazai gyermekorvosok körében iránymutató és mértékadó szakmai lap.

Megjelenik: Kéthavonta
ISSN: 0017-5900
Célcsoport: a Magyar Gyermekorvosok Társaságának tagjai, kórházak, klinikák orvosai
Példányszám: 3.000

2014. januártól a Gyermekgyógyászat folyóiratot új kiadó, a Semmelweis Kiadó jelenteti meg. Ennek megfelelően a kéziratok leadásának módja is megváltozott.

Kérjük, hogy a Szerzői útmutató pontos betartása után a kéziratot Dr. Vincze Juditnak címezzék, e-mail: vincze.judit@kiado.semmelweis-univ.hu


A Gyermekgyógyászat folyóirat 8 pontos kredittel rendelkezik, tehát már 8 gyermekgyógyászati kreditpontban is részesülnek folyóiratban megjelenő teszteket helyesen kitöltők.
Ehhez legalább 5 lapszám tesztjét szükséges kitölteni és összességében a kérdések minimum 70%-ára helyesen kell válaszolni.

SZERZŐI ÚTMUTATÓ >>Keresés a folyóiratokban
 
Keresés (kulcsszavakban, szerzők szerint és cikk szövegben)

    

 
Tartalomjegyzék

Előszó

Nekrológ

Congenitalis cutan candidiasis English
Szerző(k): Számadó Ágnes dr., Szalai Zsuzsanna dr., Harangi Ferenc dr.
Újszülöttekben a cutan candidiasis két formájával találkozhatunk: az egyik a ritkábban előforduló congenitalis forma, amikor a bõrtünetek már születéskor vagy az első héten (<6 nap) észlelhetők, a másik a gyakoribb akvirált forma, amikor csak késõbb, valamikor az első élethét után jelentkeznek a tünetek.

Új korszak küszöbén? Telemedicina alkalmazása a hazai gyermekpszichiátriai ellátásban English
Szerző(k): Pászthy Bea dr., Nagy Péter dr., Vetró Ágnes dr.
A telemedicina különbözõ formáit számos szakterület egyre szélesebb körben alkalmazza. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyermek- és ifjúságpszichiátriában is egyre gyakrabban használják a személyes találkozás nélküli kapcsolat adta diagnosztikus és terápiás lehetõségeket. A távolról történõ gyermekpszichiátriai intervenciók szórványos hazai alkalmazásában váratlan ütemû és mértékû változást hozott a COVID-19-járvány, melynek következtében a személyes találkozások markáns korlátozására volt szükség az egészségügyi ellátásban. E szükséghelyzetben szakmánk egyre több területen kezdte el alkalmazni a telemedicina eszközeit, így egyre több gyermek jutott távoli gyermekpszichiátriai ellátáshoz. A járványügyi veszélyhelyzeten túl, a telemedicina gyermekpszichiátriában történõ alkalmazása valós alternatíva lehet az ellátóhálózat hiányosságaiból fakadó területi ellátási egyenetlenség mérséklésére hazánkban. Sürgetõ szükség van a telepszichiátriára vonatkozó hazai szakmai szabályok, irányelvek, jogi környezet és finanszírozási feltételek mielõbbi kialakítására.

A védőoltások okozta fájdalom és annak csillapítása – Szülők és házi gyermekorvosok körében végzett felmérés eredményei English
Szerző(k): Pölöskey Péter dr.
Célkitűzés: A védõoltás okozta fájdalommal kapcsolatos szülői és gyermekorvosi ismereteknek és az ajánlott fájdalomcsillapítási módszerek gyakorlati alkalmazásának hazai felmérése.
Módszer: Online szülői (n=443) és házi gyermekorvosi (n=220) kérdőíves felmérés értékelése leíró analízissel.
Eredmények: A szülőknek és a szakembereknek a védőoltások okozta fájdalommal kapcsolatos ismeretei több vonatkozásban nincsenek összhangban a legújabb tudományos bizonyítékokkal. A nemzetközi fájdalomcsillapítási útmutatók ajánlásai itthon nem, vagy csak részben kerülnek alkalmazásra.
Következtetések: Magyar nyelvű szakmai ajánlás és oktatási anyag elkészítése szükséges ahhoz, hogy a fájdalomcsillapítás a jó védőoltási gyakorlat részévé váljon.

'Ha másik családba születtem volna' English
Szerző(k): Varga Zsuzsanna, Csekõ Anna dr., Pataki Margit dr., Szabó Miklós dr.
Célkitûzés. A perinatalis tényezõk és a szocioökonómiai státusz hatásának vizsgálata a kis súlyú koraszülöttek kognitív fejlõdésére.
Betegek és módszerek. Koraszülöttek: 1500 g és/vagy 32. gesztációs hét, n = 59. Gesztációs idõ (átl. (± SD)): 29,64 hét (± 2,3) hét, születés súly: 1413 g (± 390,8). A szülõk standard szocioökonómiai háttér kérdõívet töltöttek ki, a Bayley II pszichomotoros teszt átlagosan 30 hónapos korban (± 5,4) került felvételre.
Eredmények. A vizsgált tényezõk közül az édesanya magasabb fokú iskolai végzettsége 3,2-szeresére, a gyermekkel egy háztartásban jelenlévõ édesapa 6,9-szeresére növeli a kedvezõ kognitív kimenetel valószínûségét. A perinatalis tényezõk közül csak a születési súly mutatott szignifikáns összefüggést a késõi kognitív teljesítménnyel.
Következtetések. Kedvezõbb kognitív kimenet erõs prediktorai: az édesapa jelenléte a családban, az édesanyák magasabb iskolázottsága és a nagyobb születési súly.

A cerebralis paresis rizikótényezői English
Szerző(k): Barta Hajnalka dr., Terebessy Tamás dr., Vágó Ildikó dr., Dobi Marianna dr., Szegi Dóra dr., Szilvay Szonja dr., Brandt Ferenc dr., Andorka Csilla dr., Hevér Dalma, Szabó Miklós dr.
A cerebralis paresis a leggyakrabban elõforduló gyermekkori motoros károsodás, mely hazánkban és Európában a gyermekek 1–2‰-ét érinti. A kórkép hátterében számos ante-, intra- és posztpartum rizikótényezõ ismert, melyek közös jellemzõje a fejlõdõ központi idegrendszer károsodása, és az izomtónus szabályozás következményes sérülése. A kórképet változatos végtagi elosztást mutató kóros izomtónus és/vagy szabályozás jellemzi. A leggyakoribb altípus a spasztikus paresis, de ismert hypotoniával, ataxiával és dyskinesissel járó forma is. A cerebralis paresis súlyosságát elsõsorban a mindennapi életben megmutatkozó mozgáskorlátozottság mértéke jellemzi.

Haemophilia-B – a 'mostoha' vérzékenység English
Szerző(k): Kiss Csongor dr.
A haemophilia-B (HB) FIX-deficiencián alapuló vérzékenység. A vérzéses tünetek és az X-hez kötött recesszív öröklésmenet megegyeznek a FVIII-deficiencián alapuló haemophilia-A-val. A „nem-null” mutációk kisebb aránya miatt HB-ben ritkább a súlyos forma, és kisebb gyakorisággal történik inhibitorképzõdés, mint HA-ban. A nem inhibitoros HB kezelésének alapja a FIX-szubsztitúció. A kezelés céljaira napjainkban vírusbiztos plazmaeredetű és rekombináns koncentrátumok állnak rendelkezésre. A vérzéseket és szövõdményeiket kedvezõbben befolyásolja a profilaktikus, mint az igény szerinti faktorpótlás. Ennek ellenére a profilaxis aránya HB-ben elmarad a HA mögött. Hazánkban és világszerte is kevesebb a kumulatív FIX-felhasználás, szûkebb a készítményválaszték, mint HA-ban. A közelmúltban jelentek meg kereskedelmi forgalomban az elnyújtott élettartamú (EHL) FIX-koncentrátumok, amelyek féléletideje 3–5-szöröse a hagyományos FIX készítményekének. Alkalmazásuk hatékonyabb vérzéscsillapítást, jobb ízületi státuszt és általános életminõséget ígér. Jelenleg klinikai vizsgálatok tanulmányozzák a véralvadás egyensúlyát módosító „nem-szubsztitúciós” készítmények hatékonyságát és biztonságosságát. Az ugyancsak klinikai vizsgálatok stádiumában álló génterápia a gyógyulás reményét kínálja.

A congenitalis cytomegalovírus-fertőzés diagnosztikájának és terápiájának aktualitásairól esetünk bemutatása kapcsán English
Szerző(k): Tokodi István dr., Szabó Krisztina dr., Kummer Zoltán dr., Németh Judit dr.
A congenitalis cytomegalovírus-fertõzés (CCMV) a veleszületett rendellenességek leggyakoribb nem genetikai oka. A szerzõk egy dysmaturus újszülött esetét ismertetik, akinél CCMV-fertőzés által okozott szepszist és alloimmun thrombocytopeniát diagnosztizáltak. A kezelés mellett a viraemia megszűnt. A beteget az agy CMV-fertõzésnek tulajdonítható morfológiai károsodása ellenére tünetmentes, de vizeletében vírust ürítő állapotban bocsátották otthonába. A fejlõdésneurológiai követés során autizmus spektrum zavar kialakulása volt észlelhetõ. Az eset kapcsán a szerzõk irodalmi áttekintést adnak a CCMV-fertõzés legkorszerûbb diagnosztikai és terápiás eszköztáráról. Felhívják továbbá a figyelmet a betegkövetés és az egyszerû higiénés intézkedések betartásával megvalósítható betegségmegelőzés fontosságára.

Ízületi fájdalom ritka oka: lymphoblastos lymphoma – egy eset kapcsán English
Szerző(k): Zele Zsuzsa dr., Káposzta Rita dr., Gáspár Imre dr., Kiss Csongor dr., Szegedi István dr.
A gyermekkori ízületi fájdalom gyakori panasz, hátterében számos betegség állhat. Cikkünkben egy olyan gyermek esetét mutatjuk be, aki lázzal járó, vándorló nagyízületi és végtagfájdalom miatt került felvételre intézetünkbe.
Az etiológia tisztázására további vizsgálatokat végeztünk, képalkotó vizsgálat során mellékleletként mindkét vesében számtalan hipodenz, kúp alakú képlet ábrázolódott, mely alapján leginkább vasculitis lehetõsége merült fel.
A folyamat tisztázása céljából CT-vezérelt biopszia történt, mely egészen más kórképet, lymphoblastos lymphomát igazolt.
A beteg panaszai az indukciós kezelés során megszûntek. A beteg komplett remisszióba került. Elsõ remisszióját több mit 5 éve tartja. Esetünk kapcsán áttekintjük az ízületi fájdalom lehetséges okait, beleértve a non-Hodgkin lymhoma (NHL) és arthralgia kapcsolatát. Hangsúlyozzuk az alapos differenciáldiagnosztika jelentõségét, mely nélkülözhetetlen a helyes diagnózis megállapításához.

A véres széklet differenciáldiagnosztikai buktatói egy esetünk kapcsán English
Szerző(k): Vass Annamária dr. , Mona Tamás dr.
Bevezetés: Egy diagnosztikai nehézségekkel járó esetünk kapcsán tekintettük át a véres széklet differenciáldiagnosztikáját.
Esetismertetés: A 10 hónapos csecsemõt véres széklet és láz miatt vizsgáltuk. Kora és tünetei miatt elsõsorban fertõzéses eredet merült fel. Székletvizsgálat Clostridium pozitivitást igazolt, így Vancomycin terápia indult. Hasi ultrahang és szcintigráfia eltérést nem igazolt. Egy hét panaszmentesség után ismét véres széklet jelentkezett. Diagnosztikus laparoscopia során Meckel-diverticulumot találtunk és távolítottunk el. Panaszai ezt követõen nem ismétlõdtek.
Következtetés: Véres széklet esetén 1 éves kor alatt is fel kell merüljön az emésztõrendszer fejlõdési rendellenességeinek lehetõsége.

Táplálékallergia gyakorlati megvalósítása, a Nutricia speciális tápszereinek bemutatása English
Szerző(k): Havasi Anikó

Járványok ábrázolása a képzõmûvészetben, I. Pestis

MGYT tagdíj összege:

 • Nyugdíjasoknak, akik nyugdíj mellett munkát nem vállalnak: 1.500.- Ft/év
 • Nem nyugdíjasoknak és azon nyugdíjasoknak, akik nyugdíj mellett munkát vállalnak: 5.000.- Ft/év
11743002-20087922
Tovább

 • Nestle
Kérem várjon...
Kongresszusok listája
 • H
 • K
 • Sze
 • Cs
 • P
 • Szo
 • V
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30