Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Valamelyik hibát Ön is elköveti ezek közül vérnyomásmérésnél?

Általános 2023.09.21.

 

Adott egy jószándékú, lelkes páciens, tegyük fel, hogy az én betegem. Ő a mintapéldája annak, hogy miként kell rosszul mérni a vérnyomást: rossz eszközzel, rossz időben, rossz technikával, rossz rendszerességgel és rossz szituációban.

Ülök és nézek. Nézek egy számhalmazt mindenféle rendezettség nélkül. Kicsit túlozva azt is mondhatnám, hogy ez egy eklektikus káosz. Több mint húsz éve vagyok a szakmában, de ilyen vérnyomásnaplót vagy mit még nem láttam. Pedig elmagyaráztam, de nyilvánvalóan nem voltam világos. Akkor kezdjük újra!

- Hogy is mondjam, kedves asszonyom, egy kicsit nehéz eligazodni ezen a naplón...

Újdonságok a magas vérnyomással élőknek

Általános 2023.09.18.

Számos új kezelési módot, hatóanyagot és szakmai irányelvet tekintettek át a magas vérnyomással is foglalkozó orvosok a Magyar Hypertonia Társaság 30. kongresszusán. A rövid videóban a Társaság elnöke, Dr. Járai Zoltán ad tájékoztatást a pácienseknek.

A rendszertelen alvás is emelheti a vérnyomást

Általános 2023.09.13.

Aki néha éjszakázik, máskor korán kel, egyes napokon alig jut ideje a pihenésre, máskor ki sem lehet szedni az ágyból, annak nagyobb eséllyel lesz magas vérnyomása, mint annak, aki szabályos alvási ritmust követ. Ez a kockázat akkor is fennáll, ha az illető összességében eleget alszik.

Május 17. A hipertónia világnapja.

Általános 2023.05.15.

Május a vérnyomás mérés hónapja!

Kérem tekintsék meg a Magyar Hypertoniai Társaság elnökével Prof. Dr. Járai Zoltánnal készült interjút a vérnyomás mérés fontosságáról.

Járványkörkép gyógyszerészszemmel

Aktualitások 2021.06.26.

2019 decemberében a közép-kínai Vuhanból ismeretlen eredetű tüdőgyulladás-járványt jelentettek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felé. A rendkívül nagy fertőzőképességgel bíró, új vírusos, légzőszervi megbetegedés kórokozóját azonosították az egészségügyi hatóságok. Egy membránburokkal rendelkező RNS-vírusról van szó, amely a koronavírusok törzsébe tartozik, közeli rokonságot mutat a korábban már megbetegedéseket okozó SARS- (2002) és MERS-koronavírussal (2012).

Az általa okozott betegséget COVID-19-nek (COVID: coronavirus disease – koronavírus okozta megbetegedés 2019) nevezték el.

Szív- és érrendszeri prevenció karantén idején

Aktualitások 2021.06.26.

El tudnak képzelni egy olyan munkahelyet, ahol a tagok szinte egy emberként lélegeznek és gondolkodnak, ténykednek? Zuglóban egy ilyen hely biztosan van, ez pedig a Zuglói Egészségügyi Szolgálat fenntartásában működő Zuglói Egészségfejlesztési Iroda (ZEFI).

A járványügyi vészhelyzet válaszút elé állított minket, és feltette a kérdést, hogy akkor lássuk, mit tud kihozni egy jó csapatból egy kényszerhelyzet? Elmondható, hogy mára valósággá vált az elképzelhetetlen, vagyis minden szolgáltatásunkat online formában működtetjük a járványügyi vészhelyzet ideje alatt.

A hipertónia gyermekkorban – új társadalmi jelenség

Kategória: Gyermekkori, serdülőkori hipertónia

Amikor hipertóniáról beszélünk, elsősorban középkorú vagy idősebb emberekre gondolunk, akiknél - legalábbis hazánkban és az úgynevezett fejlett országokban – ez ma már népbetegségnek számít. Egészen a legutóbbi évekig úgy gondoltuk – még orvos körökben is –, hogy a gyermekek körében a betegség elvétve fordul elő, és néhány bogaras kutató, illetve elszánt klinikus foglalkozik csak e ritka állapottal. Mi történt az utóbbi évtizedben, ami gyökeresen megváltoztatta eddigi elképzeléseinket? 

Orvosa keresse az obstruktív alvási apnoe-t azoknál akik vezetnek, - és azok között is akik nem!

Társbetegségek 2021.06.26.

Kulcsszavak: OBSTRUKTÍV ALVÁSI APNOE, JOGOSÍTVÁNY, HIPERTÓNIA, SZŰRÉS

Az OSAS szűrésének célja kettős:
Mint komoly szív-érrendszeri kockázati tényezőnek a megtalálása és kezelése, valamint az OSAS-ban szenvedő betegek által okozott, gyakran tragikus kimenetelű, közlekedési balesetek megelőzése.
Ez nemcsak a közlekedés biztonságát szolgálja, hanem lehetőséget teremt a betegség korai felismerésére, a sokszor visszafordíthatatlan szövődmények megjelenése előtt.

Derült égből… Pánikbetegség és a magas vérnyomás

Társbetegségek 2021.06.26.

Hirtelen érkezik, váratlan vendégként, és úgy érezzük, mintha a világ dőlne össze, mintha minden „más” lenne, a testünk cserbenhagy minket, kontrollálatlanul működik. A tünetek akár súlyos betegségre is utalhatnának, de a negatív orvosi leletek bizonyítják, hogy semmi bajunk nincs. Akkor mégis mi ez, miért érezzük ezt a fojtogató halálfélelmet, ezeket a kellemetlen tüneteket? Szívünk szerint csak szaladnánk, menekülnénk mindenki és minden elől. A súlyos betegség érzete belénk égett. Aztán 20–30 perc múlva a roham tovaszáll, és marad a rettegés: mi lesz, ha ismét elárasztanak a tünetek?

Állítsuk meg az ördögi kört! A lélek és a magas vérnyomás

Társbetegségek 2021.06.26.

Kulcsszavak: hipertónia, stressz, szorongás, menedzser-betegség, depresszió, relaxáció

Manapság a lelki betegségek szinte népbetegségnek számítanak, hiszen a háziorvoshoz fordulók közel 70%-a vagy pszichiátriai, vagy pszichoszomatikus bajban (lelki baj következtében kialakult testi betegség) szenved. Ha ehhez hozzávesszük, hogy hazánkban a magas vérnyomásban szenvedők száma szintén milliókban mérhető – levonhatjuk azt a következtetést, hogy a két betegség- típus átfedi egymást, tehát a hipertóniások egy részének lelki bajai lehetnek és fordítva.

Vérnyomás célrétéke
Gyakran Ismételt Kérdések

Szerzőink